Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Dom mot japanska Greenpeace-aktivister

Kokt valkött, japansk maträtt Foto: Wikimedia

Sverige — Greenpeace protesterar med svarta lakan utanför Japans ambassad på Gärdet i Stockholm efter domen mot de två Greenpeace-aktivister som avslöjade korruption och svartfångst i den japanska valfångstindustrin. Junichi Sato och Toru Suzuki dömdes i dag till ett års fängelse villkorligt för stöld.

-Domen är orättfärdig och saknar proportioner. Aktivisterna döms i praktiken för att ha avslöjat ett brott och egentligen handlar det om att tysta ned en skandal som rör den politiskt känsliga japanska valköttsindustrin. Det riktiga brottet – smugglingen och förskingringen – ignorerades av rätten. Hela härvan bygger på en besynnerlig tolkning och tillämpning av lagen, säger Dima Litvinov, projektledare på Greenpeace.

Det finns ett internationellt förbud mot kommersiell valfångst men det regeringsstödda japanska valprogrammet slaktar varje år cirka 1500 valar i Södra Oceanen ”för vetenskapligt bruk”.

Sato och Suzuki gick 2008 till åklagaren med bevis för att valfångstfartyg lade undan valkött som skulle fördelas som bonus bland besättningen. Trots detta lade åklagaren ned undersökningen om förskingringen. Sato och Suzuki satt häktade i 26 dagar och den rättsliga processen har tagit mer än två år. Under tiden har de fått hårda restriktioner. De får inte tala med kolleger eller arbeta mot valfångst. FN har varnat Japan för att ha brutit mot de mänskliga rättigheterna i sin behandling av Junichi Sato och Toru Suzuki.

-Aktivisterna har handlat fredligt och i allmänhetens intresse. Japan har undertecknat deklarationen om mänskliga rättigheter och borde stötta oss när det gäller vår rätt att agera. Dagens dom visar ett förakt för internationella mänskliga rättigheter och kan leda till att färre människor vågar slå larm när de upptäcker oegentligheter, säger Dima Litvinov.

Källa: Greenpeace