Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Elfsborg tar guldet

Foto: Johan Valkonen

Det har endast gått två av 30 omgångar i årets allsvenska. Men redan nu har jag hittat lite hintar om hur det kommer sluta. Elfsborg vinner, och årets överrasking blir Mjällby. Boråsarnas målkalas mot Halmstad var imponerande! Mjällby är underskattade men kommer inte förlora många matcher hemma på Strandvallen.
2010 kommer att handla om färgerna gult och svart…

Många har säkert redan höjt på ögonbrynet och undrat om jag inte går händelserna lite i förväg. Men känslan är att Elfsborg är det enda topplaget som inte blivit sönderköpta. Visst kommer IFK Göteborg ligga med uppe i toppen  men för att vinna i år krävs det att målmaskinen Tobias Hysén är ännu bättre än i fjol, frågan är om det går. Utöver Hysén är IFK för det mesta ett gäng spolingar som inte bör ligga på topp hela säsongen, men visst jag kan ha fel. Det som gör att Elfsborg vinner är James Keene, Emir Bajrami, Denni Avdic och nyförvärvet Johan Larsson. Den kvartetten kan bli ruskigt effektiv och sätta skräck i motståndarna, och att sedan ha en mittfältare Anders Svensson är aldrig fel.

AIK är för dåliga framåt
De regerande mästarna skall man aldrig räkna bort. Men med tanke på vilka stjärnor som har lämnat laget känns offensiven ännu tunnare än i fjol. Med tanke på att de endast nätade 36 gånger förra året, vilket endast var åttonde flest gjorda mål i serien, kan man inte tappa i det offensiva spelet. Jag tror att det blir alledes för många 0-0 matcher för AIK:s del.

Varning för Mjällby och Häcken
Istället vill jag sätta en skrällvarning för Mjällby. Laget från Sölvesborg är väldigt underskattade inför årets Allsvenskan.  Saken är den att de är minst lika bra som hälften av lagen i ligan och jag skulle inte bli det minsta förvånad om vi hittade Mjällby på en femte-sjätte plats i höst när vi ska summera årets serie. Även de nuvarande serieledarna BK Häcken kan bli mycket farliga, för ingen har väl glömt deras totala dominans hemma på Rambergsvallen i fjol? Inget talar för att det går sämre i år.
Det känns som att det kommer handla mycket om färgerna gult och svart i år…