Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Daisy ”dc3” fyller 67 i år som sköts om av Flygande Veteraner

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Det är många jubileum i år inom flyget. Svenska flyget fyller 100 år i år. Flygets veteraner har tagit hand om gamla men helt flygvärdiga DC3 :an (militär version C47) som kallas Daisy som fyller 67 år. Det firas med en utställning på Bromma flygplats där även Ambulansflyget från GrafAir var representerat med sitt jetplan som når långt utanför Sverige. Räddnings tjänsten på Bromma fanns såklart också på plats med 2 brandbilar. Verksamheten rullade på med plan som startade och landade som vanligt från lite olika bolag. Det var även ett plan från svenska landslaget som stod på plattan bredvid.

De flygande veteranerna har en egen plats lite mer avsides annars där de kan putsa på Daisy så mycket de vill. De har ett stort antal medlemmar på omkring 2400 st.
Det var många intresserade som tog chansen att titta in på Daisy med sitt blänkande metallskal.
Inne i planet finns det plats för ett 30 tal passagerare och som inklusive last kan klara 11000kg. En sak som många kanske undrar när de ser den stora klassiska flygkärran är hur det skulle vara att flyga med Daisy. Men nu finns en möjlighet, om man blir medlem har du chansen mot mindre årsavgift att följa med på en tur!
Den första delen av sin karriär tillhörde Daisy amerikanska US airforce och transporterade militär trupper. Sen togs hon över av SAS, Linjeflyg och Svenska Flygvapnet ett tag innan hon kom tillbaka till SAS. De flygande veteranerna har tagit hand om henne sen hon köpts av stiftelsen 1974 som sen blev en förening av eldsjälar först men som nu har en stor blandning av flygintresserat folk.