Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Östersund är årets matlandethuvudstad 2011

Folk ute och går på Storsjön utanför Badhusparken i Östersund Foto: Wikimedia

I hård konkurrens med 28 andra nominerade städer och kommuner blir Östersund tilldelad den åtråvärda titeln årets matlandethuvudstad.

Utifrån kriterierna jobb och tillväxt, vilka styrkor som finns idag och hur arbetet med att göra Sverige till ett nytt matland i framtiden ska se ut, har Östersund visat att de är en rättmätig innehavare av titeln årets matlandethuvudstad 2011.

– Jag tycker att Östersund är en högst värdig vinnare av tävlingen årets matlandethuvudstad. De har visat prov på drivkraft och konkreta åtgärder för att utveckla kommunen i enlighet med visionen Sverige – det nya matlandet. Dessutom känns det tryggt att lämna över priset till Östersund som lovat att fortsätta sitt arbete med att verka för att positionera Östersund och Sverige som det nya matlandet i Europa, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Tävlingen årets matlandethuvudstad utlystes av jordbruksminister Eskil Erlandsson den 22 juli. Syftet med tävlingen är att visa på de möjligheter som finns för att skapa jobb och tillväxt inom ramen för visionen Sverige – det nya matlandet. Dessutom är den ett sätt att lyfta fram det arbete som bedrivs och den bredd som finns över hela Sverige i allt från råvaruproduktion till livsmedelsförädling, restaurang, storkök och unika turistmål.

Efter att tio finalister tagits fram och lämnats över till jordbruksministerns expertråd för övervägande, valdes Östersund till årets matlandethuvudstad 2011. Strax efter Östersund kom Gotland på andra plats och Kristianstad på tredje plats. Övriga finalister delar på fjärdeplatsen.

Källa: Regeringskansliet