Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Från antikens Grekland till Stockholms Stad?

Direktdemokratiska PopVox en ny kandidat till Stockholms Stads kommunval Foto: Susanne P Fernandes

För första gången i modern historia kandiderar ett direktdemokratiskt parti i Stockholm Stads kommunalval.

 Direktdemokratin har sina rötter i det antika Grekland och praktiseras i modern tid t.ex. i Schweitz. Eftersom det i vårt Sverige knappast är praktiskt genomförbart med stora folkomröstningar på plats som i det antika Grekland rör det sig här om ett annat slags direktdemokrati -nämligen e-demokrati.

Det är partiet PopVox som initierats av Peter Alm som utgör en modell för denna typ av kommunal direktdemokrati.

-Det fungerar på kommunal nivå, menar Peter Alm som själv härstammar ifrån Schweitz och som en gång i tiden startade Gula Tidningen.

PopVox modell fungerar så att varje fråga som avhandlas inom kommunfullmäktige ska läggas ut för folkomröstning på Internet. Vem som helst som bor i Stockholm och uppfyller de allmänna rösträttskraven ska kunna delta i folkomröstningen i frågan -oavsett om man röstat på partiet i kommunalvalet eller ej.

-Om färre än 5000 personer röstat åt samma håll i en viss fråga avstår PopVox från att utnyttja sitt mandat i kommunfullmäktige eftersom ett mandat motsvaras av omkring 5000 medborgare. Annars kommer PopVox att utnyttja sina mandat representativt efter röstfördelningen i varje enskild fråga.

Är det då verkligen direktdemokrati om bara de som kan använda Internet har möjlighet att rösta -hur går det t.ex. för alla pensionärer?

-Stockholms Stad är har högst andel Internetanslutning bland hushållen hela Sverige och Internet är vanligt förekommande på olika former av specialboenden för äldre så jag tror inte att det är något problem med detta, menar Peter Alm.

Peter Alm uttrycker istället själv viss oro för hur detta med röstningen kan bli föremål för dogmatisk påverkan ifrån olika kommersiella krafter och medierepresentanter med oklara egenintressen. Denna oro kan ju vara starkt befogad -historien har ju visat att Grekernas röster under antiken kunde köpas med Panem et circenses -bröd och skådespel. I vår tid handlar skådespelet kanske om politiska utspel i medierna eller reklam. Men får vi så mycket bröd idag? Kanske är det någonting vi ska börja kräva?