Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Allemansland

Foto: Gustavsbergs Porslinsmuseum

Vem hänger i gardinen? Och vem hänger bredvid? Var är R:et? Hos Rosamunda Annorlund kanske?! Var din egen kapten på sjörövarskeppet, men akta Petronella i galoschen som kvickt ror förbi!

Lördagen den 30 oktober kl 13.00 öppnar utställningen ”Allemansland” på Gustavsbergs Porslinsmuseum.

Vid invigningen kommer Lennart Hellsing själv på besök och bjuder på högläsning för barn och vuxna. Sen blir det saftkalas med bokstavskex och ”allemanssång” tillsammans med trubaduren Erik Åberg. Utställningen invigs av Camilla Lien, ordförande i Ungdoms-, kultur- och fritidsnämnden i Värmdö kommun.

Lagom till höstlovet har Värmdö kommuns kulturenhet fått möjlighet att uppmärksamma Lennart Hellsings ordrika livsverk med en interaktiv utställning på Gustavsbergs Porslinsmuseum. Besökarna får träffa välkända figurer såsom Herr Gurka och Kusin Vitamin, eller se degen jäsa i Bagar Bengtssons krokan. Passa även på att säga hej till de något udda figurerna i staden Annorlunda!

I Allemansland ligger betoningen på lekfullt lärande, där Lennart Hellsings verser och Poul Ströyers illustrationer skapar en levande utställning där du själv kan vara aktör.

Lennart Hellsing är en författare som många barn känner till. Ända sedan debuten för mer än sextio år sedan har han stått för något helt nytt och även för en annorlunda syn på barn än den då gängse.

– Det är roligt att kunna erbjuda kommunens yngsta invånare en ”annorlunda” ingång till Gustavsbergs Porslinsmuseum. Här finns en lokal anknytning till Värmdö då en av Lennart Hellsings tidigare illustratörer, Stig Lindberg, under en lång tid var konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik, säger Kjell Lööw, museichef.

Under utställningsperioden arrangeras ett antal visningar med ordleksverkstäder och sagostunder i utställningen. Bokas på www.varmdo.se/kulturboka. Utställningen pågår från 30 okt till 9 jan.

Källa: Gustavsbergs Porslinsmuseum