Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Webbjokrarna ”On my own” och ”Better or worse” till Melodifestivalen

Julia Alvgard och Jonas Matsson. Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Efter måndagskvällens  utslagningstävling på Golden hits i Stockholm  har vi nu två finalister, som går vidare till Melodifestivalen. Jonas Matsson med bidraget ”On my own”och  Julia Alvgard med bidraget ”Better or worse”.

Det var en intensiv kamp för deltagarna. För de flesta av deltagarna var det här första uppträdandet i direktsänd tv. Stämningen var nervös, man kunde till och med höra hur naglarna bets av i backstage. Men ändå var den på topp igenom hela tävlingen, artisterna grattade varandra efter att vinnarna hade presenterats.

Webbjokern är en idé som lanserades förra året då MiSt, kom in i Melodifestivalen med låten ” Come and Get Me Now”. Idén är att inte tidigare kända artister och låtskrivare ska ha en chans att komma med i Melodifestivalen. Det fungerar så att deltagarna lägger upp sitt bidrag på Svt:s hemsida, där det sedan är en webbomröstning. Det sker även gallring i flera steg. Efter sista gallringen är det fem bidrag kvar, de fem får då framföra sina bidrag live. Där sedan två röstas in i Melodifestivalen, och tävlar med de andra deltagarna som juryn tagit fram.
Bland gästerna var stämningen riktigt bra. Folk drogs med i låtarna, och det märktes att det vara en väldigt bra show som det bjöds på. Det var middagsservering till showen.

Min personliga tanke var vid flera tillfällen under kvällen: ”När kan jag få den här låten i min iPod?”. Så med andra ord, även fast de var nya, oupptäckta var kvalitén riktigt hög. Röstningen hade pågått sen i fredags. Siffrorna vi journalister fick ta del av innan sändningen var riktiga rysare. Så att det var jämnt ikväll råder det inget tvivel om.
Det känns som att Melodifestivalen kan vara på väg in i en ny era. Låtarna vi fick höra ikväll, liknar inte alls det vi har varit vana att höra när det kommer till Melodifestivalen. Det var mycket pop, med skön reggaebetoning. Inte riktigt det klassiska ”Abba” som vi brukar få höra.

Kvällens finalister från internetuttagningen var:

  1. ”Tusen nätter” – Billy. Billy består av fyra bandmedlemmar: Jimmy, Anders S, Anders E och Daniel. De själva beskriver sin låt som en ”Svensk popdänga full av glad energi”. De påminner väldigt mycket om Per Gessles band Gyllene Tider.
  2. ”Better or worse” – Julia Alvgard. Sångaren Julia pluggar till sångpedagog, på hennes lediga tid är det musiken som gäller för hela slanten. De övriga bandmedlemmarna jobbar med. Joar som vaktmästare, Ola som snickare och Manne som vårdare. Låten beskrivs som ” Det är en modern slagkraftig poplåt. Den växlar modern RnB med vissa electro inslag och binder det samman med en medryckande och kraftfull refräng.”
  3. ”I Wanna Be With You” – Anton & Dejo. Anton och Dennis träffades i Sälen förra vintern. När Anton var där och showade. Då jobbade Dennis som ljudtekniker. Tillsammans skrev det låten. Men det var Dennis lillasyster som föreslog att det skulle skicka in den till Webjokern. Låten beskrivs som en glad, somrig karibisk poplåt.
  4. ”Don’t Stop” – Engla. Engla jobbar som bartender på Vapiano i Stockholm. Där har hon jobbat två år tillbaka. Hon började med musiken för 16 år sen, och nu tar den över det mesta av hennes tid i livet. Saragon är producenten och låtskrivaren bakom låten ”Don’t stop”. Låten är en blandning av soul, pop och schlager.
  5. ”On my own” – Jonas Matsson. Jonas som är sångare i bandet, har bra backup från sitt band. Med hel bunt av instrument. Jonas hade redan vid 10-års-åldern ett band som hette ”Ejjms” och de gjorde covers på bland annat Eagle-eye Cherrys låtar. Texten till låten är det Peter med hjälp av sin mamma som har skrivit. Jonas beskriver själv låten som en ”Riktig sommar dänga som sätter sig direkt”.

Text: Tom Christian Kristensen.