Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lurades att utföra abort av arbetsgivare

USA:s lagstiftning skyddar religionen mot samtidens hedonistiska inslag Foto: Susanne P Fernandes
Den katolska sjuksköterskan Catherine DeCarlo har försökt stämma sin arbetsgivare Mt. Sinai Hospital i New York efter att ha lurats och tvingats att utföra en abort i strid med sin religiösa övertygelse om att abort är mord. Idag fick hon besked av domstolen att hon inte har rätt att stämma sjukhuset.

Catholic.org rapporterar att Catherine DeCarlo kallades in till sin arbetsgivare i maj 2009 för ett samtal där hon hotades med disciplinära åtgärder om hon inte medverkade i en abort som för henne då presenterades som ”medicinskt nödläge”, det vill säga att moderns liv var i fara om aborten inte utfördes.

Efter ingreppet framkom att arbetsgivaren medvetet vilselett DeCarlo för att få henne att delta i ingreppet. Det handlade inte om ett medicinskt nödläge utan ingreppet var en vanlig abort av ett oönskat barn. I USAs lagstiftning finns något som brukar refereras till som ”Church Amendment” viket innebär att arbetsgivaren inte kan tvinga dig att utföra handlingar som står i strid med din religiösa övertygelse eller ditt enskilda samvete. DeCarlo hävdar nu i sin stämningsansökan att hon lurats och tvingats till att delta i ett barnamord och att detta har givit henne känslomässiga trauman. Domstolen bedömde idag att sjukhuset inte brutit mot den lagstiftning som ska skydda vårdpersonal anställda inom skattefinansierade verksamheter från att begå abort.

Arbetsgivaren ska efter abortincidenten ha försökt få DeCarlo att skriva under ett avtal om att delta i fler abortingrepp. Sjukhuset är världskänt och har stark anknytning till USAs judiska befolkning.