Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Finansministrarna stärker samarbetet mot skattebedrägerier

Finansminister Anders Borg intervjuas efter rådsmötet i Bryssel. Foto: Simon Hoff/EU-representationen

EU:s medlemsländer ska underlätta utbytet av information för att bättre kunna bekämpa skattebedrägerier. Det enades EU:s finansministrar om vid mötet i ministerrådet i Bryssel den 7 december. Rådet fattade också formellt beslut om det ekonomiska stödpaketet till Irland. Inför Europeiska rådet nästa vecka diskuterade ministrarna stabilitetsavgifter för banker och reformen av pensionssystem. Finansminister Anders Borg representerade Sverige.

Formellt beslut om ekonomiskt stöd till Irland

Vid finansministrarnas möte i rådet för ekonomiska och finansiella frågor fattades det formella beslutet om ett ekonomiskt stödpaket till Irland på 85 miljarder euro. Av dessa skjuts 35 miljarder euro till som kapital för att stödja de irländska bankerna, medan 50 miljarder euro ska täcka finansieringsbehoven i den irländska regeringsbudgeten.

Stödinsatserna innehåller också tydliga krav på motprestationer som att stärka och reformera banksektorn och innan 2015 få kontroll över budgetunderskottet. Det var vid ett extrainsatt möte i Bryssel den 28 november som euroländerna tillsammans med Sverige, Storbritannien och Danmark enades om villkoren för det irländska stödpaketet. Sverige bidrar med 600 miljoner euro.

Stärkt samarbete mot skattebedrägerier

Rådet nådde en politisk överenskommelse om ett förslag till nytt direktiv för administrativt samarbete på beskattningsområdet. Samarbetet ska hjälpa medlemsländerna att bekämpa skattebedrägerier, bland annat genom ett ökat utbyte av information. Behovet av förstärkt samarbete har uppstått i takt med att antalet gränsöverskridande transaktioner och rörligheten bland skattebetalare ökat.

Direktivet, som ska antas utan diskussion vid nästa rådsmöte, kommer att säkerställa att OECD-standarden för informationsutbyte på begäran genomförs i EU. Det kommer även att föreskriva att ett automatiskt informationsutbyte introduceras stegvis.

Ekonomisk styrning

Finansministrarna fortsatte diskussionen om den ekonomiska styrningen i EU och noterade det pågående arbetet efter mötet i Europeiska rådet den 28-29 oktober. Diskussionen bottnar i den rapport som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuys ekonomiska expertgrupp lade fram inför Europeiska rådet i oktober, samt i de förslag som kommissionen lade fram den 29 september. Förslagen som just nu undersöks och bearbetas i rådet rör framför allt stärkt budgetdisciplin i medlemsländerna och ökad koordinering av den ekonomiska politiken.

Vid toppmötet i Europeiska rådet i oktober uppmanade stats- och regeringscheferna ordföranden att förbereda arbetet för att göra en begränsad förändring i EU-fördraget. Förändringen syftar till att etablera en permanent mekanism för att skydda den ekonomiska stabiliteten i euroområdet. Europeiska rådet väntas ta ett slutgiltigt beslut kring utformningen av krismekanismen och den begränsade fördragsjusteringen vid mötet den 16-17 december.
Källa: Regeringskansliet