Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Whisky-provning: Glenfarclas

Foto: Joakim Holmberg/ Photo Passion

Jag hade nyligen nöjet att vara med på en provning med sex olika Glenfarclas, bland annat en hårdrocksinspirerad(!). Det var en intressant upplevelse.

Glenfarclas är en Single malt från Speyside. Det är ett område som mest är känt för lätta och eleganta whisky-sorter. Glenfarclas är en whisky som vinner på lagring. Favoriten vid mitt bord var den 21-åriga. Den var mjuk och smakrik. Glenfarclas-destilleriet använder vid lagring 70% sherryfat och 30%  bourbonfat. Ledare för provningen var Robert Ransom från Glenfarclas.

Foto: Joakim Holmberg/ Photo Passion

Glenfarclas 12 yrs., 425 kr., art.nr. 477 43% En rå fruktig doft av fallfrukt, och matchande smak. Med ett par droppar vatten blev smaken mjukare, vilket jag anser att whiskyn vann på.

Glenfarclas 15 yrs., 549 kr., art.nr. 452 46% Lite av råheten har försvunnit men fruktigheten i smaken består. Mjukare i smaken än den tolvåriga. Även den här vann på en skvätt vatten.

Glenfarclas 21 yrs., 799 kr., art.nr. 86570 43% Mer persika än fallfrukt i doften. Smaken känns både mjukare och rökigare. Den här vinner inte på vatten. Provningsledaren Robert Ransom sa att om man gillar den här så gillar man den 30-åriga. Den är ännu rikare och fylligare. Whisky-skribenten Michael Jackson (alltså inte sångaren) har sagt att det här är vad Speyside handlar om.

Robert Ransom, Glenfarclas Foto: Joakim Holmberg/ Photo Passion

Glenfarclas 25 yrs., 995kr., art.nr. 320 43 % Ingen råhet alls i smaken, tjockare och sötare i smaken än de tidigare, en aning tjära. Den här förlorar på att ha i vatten, då känns bara tjärsmaken.

Glenfarclas 105 Cask Strength, art.nr. 80221, 629 kr. 60% 105 i namnet står just för 60% enligt ett gammalt brittiskt mätsystem. Den här varianten är klart mörkare i färgen just för att den inte spätts ut med vatten för att få ner alkoholprocenten. Den har en doft av Grappa men den känns sötare i smaken. Allra först när whiskyn når tungspetsen tycker jag att man känner smak av Madeira. Det är också mycket ek i smaken. Den här vinner på vatten. Då blir den mjukare och mer lättdrucken, riktigt njutbar. Den har lagrats i 10 år.

Glenfarclas In Flames 1973, art.nr. 86417, 3750 kr. 58,8 % In Flames är från namnet på en svensk hårdrocksgrupp. Den här whiskyn är resultatet av ett unikt samarbete mellan destilleriet och gruppen. 1973 är sångaren Anders Fridéns födelseår. Samarbetet inleddes efter ett besök av honom på destilleriet. Det här är en Single Cask, alltså whisky från en enda tunna, från 1973 i det här fallet. Vilket innebär en begränsad utgåva på endast 189 flaskor, därav priset. Den har en rå söt doft. Smaken är god och fyllig, men inte lättdrucken, rätt sötaktig. Jag kan tänka mig den här som ett starkare alternativ till en kvällsdrink.

Efter provningen serverades en kallskuren buffé. Till det serverades vinet Zonnebloen Shiraz 2009.  Det var ett riktigt fint och elegant vin . Det finns på Systembolaget för 82 kr.

Foto: Joakim Holmberg/ Photo Passion