Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Design-mässan Formex

Juryns vinnare i designtävlingen Foto: Joakim Holmberg/ Photo Passion

Det här är en mässa för branschfolk. Syftet med mässan är att ge producenter, grossister och butiksfolk möjlighet att knyta kontakter. Men eftersom det är sådant som ska komma ut i butikerna förr eller senare så kan det vara intressant även för andra.

Design är ju så mycket. Det kan vara nästan vad som helst och det märks bland utställarna. Utställningen tar upp hela Stockholmsmässan. Andra mässor brukar ju samsas med en eller ett par andra mässor. Antalet utställare uppgår till hela 833 och mässan pågår i dagarna fyra, från torsdag till söndag. Branschtillhörigheten bland utställarna varierar stort. Det är både kläder, leksaker, köksutrustning och choklad, för att nämna några. Bland annat var Åre Bageri där och bjöd på smakprover från sitt sortiment av skorpor och knäckebröd med olika kryddningar. Gott och spännande. Mittemot deras monter stod Lakrids by Johan Bulow, ett danskt lakritsföretag som demonstrerade sin härliga chili-lakrits. Den var faktiskt rätt stark, men det tar några sekunder innan hettan kommer smygande, för att sedan  explodera i munnen. De hade även ett lakritsöl som de inte fick demonstrera. Men det säljer enligt uppgift bra i Danmark. De kommer till lakritsfestivalen i vår.

I en helt annan bransch var företaget Ellvera som säljer färggranna attiraljer till dukning, såsom underlägg, servettringar, dukar o.dyl. Bysign visade upp sina laptop-kuddar så att man slipper få värme-eksem av laptopen eller förstöra känsliga ytor.

Någonting intressant var EkoLeko, som också var med på Underbara barn-mässan. Hennes nisch är giftfria leksaker. Föräldrar vill ju gärna tro att alla leksaker är giftfria, men efter skriverier om gifter i nappflaskor måste man, tyvärr, konstatera att det bara är en from förhoppning. Men medvetandet om det har också ökat. När hon började för två år sedan hade hon svårt att få tag i leverantörer. Nu kan hon till och med tacka nej till vissa leverantörer till förmån för någon annan som ligger närmare för att minska ner på miljöpåverkande transporter.