Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Europarådets parlamentariska församling kräver omedelbart frisläppande av politiska fångar i Vitryssland

I den brådskande debatten som hölls i Europarådets parlamentariska församling på torsdagen om utvecklingen i Vitryssland krävde församlingen att de politiska fångarna i Vitryssland omedelbart släpps. Församlingen ansåg också att en oberoende utredning bör granska de oproportionerliga våldshandlingar som användes då demonstrationen i Minsk på valnatten slogs ner av polisen. Vidare bekräftade parlamentarikerna i församlingen att man kommer att vidhålla sitt beslut sedan tidigare om att helt avstå från kontakter på högre nivå med vitryska företrädare.

– Kontakten med det civila samhället i Vitryssland bör öka samtidigt som Lukasjenkos regim ska isoleras. Det är vi som har nyckeln till fängelsecellerna i Vitryssland, sade riksdagsledamot Marietta de Pourbaix-Lundin (M) i sitt debattinlägg.

Ett svenskt förslag om att medlemsländerna bör överväga att etablera temporära fristäder för hotade oppositionspolitiker, människorättsförespråkare och journalister från Vitryssland antogs enhälligt av församlingen.

Källa: Riksdagen.