Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Äntligen fick myrsloksungen sitt namn

Parken Zoos världsberömda jättemyrslok blev en Eskil. Foto: Parken Zoo.

– Det svenska folket har visat ett helt enormt intresse och vi har blivit överösta med bra förslag, berättar Helena Olsson djurparkschef på Parken Zoo. Vi har haft otroligt svårt att bestämma oss för ett namn bland alla bra förslag men till slut lyckades vi enas om Eskil.

Efter den intensiva rapportering om den unika myrsloksfödseln som skedde på Parken Zoo dagen före julafton har namnförslagen fullkomligt strömmat in. Facebook-sidor och mailboxar har fyllts med det svenska folkets förslag på kluriga och passande namn. SVT:s program Landet Runt berättar till exempel om det största intresset någonsin i programmets historia och lämnade till Parken Zoo över nästan 800 namnförslag som man fått in från tittarna. Även radio- och tidningsredaktioner rapporterar om samma otroliga engagemang från sina lyssnare och läsare och tidigare i veckan lämnade Eskilstunakuriren över en stor mängd förslag från sina läsare.

Parken Zoo har försökt ta del av alla förslag som kommit in och haft otroligt svårt att bestämma sig för ett enda namn. Till slut kunde man efter långa överläggningar enas om en topp 5-lista och efter ytterligare funderingar och diskussioner kom alltså personalgruppen överens om att Eskil var det bästa namnet.

Det är förståss viktigt att de som ska jobba närmast jättemyrsloken känner att det är ett passande namn. Man ville att det skulle vara ett svenskklingande namn för att för evigt påminna om att jättemyrsloken är från Eskilstuna. Samtidigt får det inte vara för krångligt och måste dessutom fungera internationellt. Som med alla djur i Parken är det nämligen mycket möjligt att Eskil kommer att bo på ett annat Zoo någon gång i framtiden. Som ett led i arbetet med att bevara arter flyttar djuren runt till de zoon i världen där chanserna till reproduktion är som störst.

– Vi vill rikta ett jättestort tack till alla som bidragit med roliga, kluriga och bra förslag. Det är otroligt kul att se att vår verksamhet och våra djur engagerar så mycket, säger Helena Olsson.

Det var Parken Zoos jättemyrslokspar Benita och Rozinski som dagen före julafton födde den första jättemyrsloken någonsin i Sverige. Myrsloksfödslar är mycket ovanligt även med internationella mått mätt. Lille Eskil mår utmärkt och är en pigg och stark liten krabat.

Jättemyrsloken är med i det bevarandeprojekt som bedrivs inom Europeiska Djurparksföreningen. Parken Zoo deltar i bevarandeprojektet samt bedriver forskning på hur aveln i djurparker kan bli mer framgångsrik.

Källa: Parken Zoo.