Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Fiskkonsumtionen på rekordnivå

Foto: FAO.

Ingen förbättring av världens fiskbestånd – FAO:s rapport utvärderar senaste data och trender.
Den globala fiskkonsumtionen har nått ny rekordnivå och uppgår nu till i genomsnitt nästan 17 kg per person och år. För mer än tre miljarder människor utgör fisk minst 15 procent av det animaliska proteinintaget.

Konsumtionsökningen beror främst på en ständigt ökande produktion från vattenbruket. Det här medför att odlad fisk förväntas bli en viktigare födokälla än vildfångad fisk, enligt rapporten ”State of the World’s Fisheries” som släpps idag. Rapporten betonar också att tillståndet för fiskbestånden i världen inte har förbättrats.

Sammantaget bidrar fiske och vattenbruk till livsmedelsförsörjningen för uppskattningsvis 540 miljoner människor, vilket motsvarar åtta procent av världens befolkning. Människor har aldrig ätit så mycket fisk och idag är fler människor än någonsin sysselsatta i eller beroende av sektorn.

Fiskprodukter fortsätter att vara det livsmedel som det bedrivs mest handel med. 2008 uppgick värdet till rekordhöga 102 miljarder dollar vilket är en ökning på nio procent sedan 2007.

Enligt rapporten bedöms omkring 32 procent av världens fiskbestånd vara överfiskade, utfiskade eller på väg att återhämta sig. Det är en försämring sedan 2006 och därför finns det ett brådskande behov av att återställa bestånden. Å andra sidan bedöms tre procent av de fiskbestånd som övervakas av FAO vara underutnyttjade och 12 procent måttligt utnyttjade. Uttagen från dessa 15 procent skulle därför kunna ökas.

”Att det inte har skett någon förbättring i beståndens tillstånd är mycket oroande”, säger FAO:s ledande fiskeexpert Richard Grainger, en av rapportens redaktörer. ”Andelen bestånd som är överutnyttjade behöver minska trots att ökningstakten verkar plana ut”.

Hårdare kontroll

Rapporten granskar de rättsliga åtgärder som till ökande grad används för att genomföra strängare kontroller av fiskesektorn, exempelvis mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske samt genom handelsåtgärder.

Handelsåtgärderna är tänkta att stoppa införsel av olaglig fisk och fiskprodukter på den internationella marknaden i ett försök att bättre hantera hela fiskerisektorn och minska överexploateringen. En färsk studie beräknar att enbart kostnaderna som härrör från illegalt och orapporterat fiske hamnar på mellan 10 och 23,5 miljarder dollar per år.

I rapporten noteras också hur ett förslag om införandet av ett globalt register över fiskefartyg har lett till ökad debatt under den senaste tiden. I förslaget är det tänkt att varje fartyg tilldelas en unik identifikationshandling som förblir densamma även om ägande eller flagg ändras. En sådan öppenhet skulle underlätta övervakning av fartyg som bedriver illegalt fiske.

Den ökande efterfrågan på fisk visar på behovet av att få till stånd en hållbar förvaltning av våra vattenmiljöer. Rapporten rekommenderar en ekosystembaserad strategi för fiskesektorn som integrerar samhälleliga mål med tillståndet för fisket och dess miljö.

Ögonblicksbild av sektorn

Den totala produktionen av fisk och fiskprodukter i världen ökade från 140 miljoner ton år 2007 till 145 miljoner ton under 2009, enligt rapporten. En stor andel av fisken kommer nu från vattenbrukssektorn vilken har en tillväxttakt på sju procent per år.

Som ett bra exempel på en balanserad förvaltning framhåller rapporten vattenbrukspolicyer i Sydostasien, där fisk är en grundläggande del av människors kostvanor. Rapporten lovordar en ständig förbättring av statliga insatser baserade på bland annat ekonomiska incitament som leder till tillväxt, tryggad livsmedelsförsörjning och bättre levnadsstandard.

Rapporten innehåller ett särskilt kapitel om insjöfiske vilket ofta förbises av beslutsfattare. Bevattnings- och vattenkraftssystem planeras inte sällan utan att hänsyn tas till effekterna på insjöfiskarnas försörjning. Trots detta försörjer insjöfiske 61 miljoner människor världen över.

”Fisk är ett livsmedel med hög kvalitet och proteinhalt och fiskesektorn bidrar på ett viktigt sätt till den globala livsmedelsförsörjningen”, sade Grainger.

Källa: FAO.