Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Greenpeace utmanar Facebook att bli grönt till Earth Day

Kolkraftverk Foto: Wikimedia

San Francisco 4 februari 2011 – Greenpeace utmanar nu den sociala nätverksgiganten Facebook att upprätta en plan för hur de ska gå från klimatförstörande kolkraft till förnybar energi före Earth Day (22 april).

Facebooks hastigt växande datornätverk får idag sin elektricitet till stor del från kol. Förra året valde Facebook att öka den andelen genom att låta sina två första egna datacenter få majoriteten av elen från kolkraft.

Facebooks kolproblem är representativt för IT-sektorns ökande efterfrågan på elektricitet. Om den nuvarande utvecklingstakten fortsätter, kommer datacenter och telecomnätverk 2020 att använda tre gånger så mycket elektricitet som idag. Det är mer än Frankrike, Tyskland, Kanada och Brasilien förbrukar tillsammans.

– Eftersom IT-sektorn använder så mycket el, kan de spela en stor roll i att minska världens kolberoende genom att gå över till förnybar energi. Vi hoppas därför att Facebook, som är ett av världens mest innovativa IT-företag, nu skapar en vision för hur de ska bli ett modernt, grön företag, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Greenpeace ”Facebook: Unfriend Coal”-kampanj stöds idag av 600 000 personer.

Källa: Greenpeace