Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stor insats mot doping på gym i Stockholm

Gymmet/personerna på bilden är inte kopplat till artikeln Foto: Wikimedia
gymmet/peronerna på bilden är inte kopplat till artikeln Foto: wikimedia

Ett drygt sextiotal personer har i dag rapporterats för dopingbrott samt grovt dopingbrott och innehav av dopingpreparat i Stockholms län.

I samband med insatsen har dopingpreparat, vapen och även narkotika tagits i beslag. Två personer har gripits.

Insatsen genomförs i samarbete mellan Stockholmspolisen och Riks-kriminalpolisen.

– Det är viktigt att stödja gymmen i deras arbete att bekämpa dopning, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Insatsen, som startade på onsdagen och riktas mot ett 40-tal gym i Stockholmsområdet där användning av Anabola Androgena Steroider (AAS) misstänks förekomma, är del av en större satsning från Polisens sida när det gäller anabola steroider. Underrättelser och öppen information pekar på ett utbrett bruk av anabola steroider på gym, inte minst bland ungdomar.

– Det är oroande att vi ser en ökning av anabola steroider bland ungdomar. Det är viktigt att ingripa i ett tidigt stadium för att försöka förhindra att ungdomar blir beroende av dopningspreparat, säger Torgny Söderberg, kommissarie och insatsledare vid Länskriminalpolisen i Stockholm.

Syftet med insatsen är dels att beivra det missbruk som finns, dels att öka kännedomen om hur utbrett missbruket av anabola steroider är på gym. Det är en viktig uppgift att stödja gymmen i deras preventiva arbete mot dopning.

– Många gym efterfrågar ett bredare samarbete med myndigheterna och målet är att gymmen ska ha en kontaktpunkt på den lokala polismyndigheten, säger Cecilia Fant, kriminalinspektör vid Rikskriminalpolisen.

Proven och innehållet i beslagen kommer att analyseras av Rätts-medicinalverket och Statens Kriminaltekniska Laboratorium.

Fakta om anabola androgena steroider

Anabola Androgena Steroider (AAS) är syntetiska manliga könshormoner. Anabola betyder uppbyggande och androgena står för manliga könshormoner men även östrogener, det vill säga kvinnliga könshormoner, används.

Studier har visat att AAS är beroendeframkallande liksom andra droger. Studier har även visat att den som missbrukar AAS har lättare för att bli beroende av andra droger.

Steroider tas i pillerform och genom injektioner. Den som regelbundet använder AAS använder sig av båda metoderna. Detta är bland annat nödvändigt för att levern tar stor skada av att försöka bryta ner steroiderna i tablettform.

Exempel på steroider:

• Nandrolon, preparatnamn: Deca Durabolin, dubbel-deca
• Stanozolol, preparatnamn: Winstrol Depot, Winstrol,
• Oxymetolon preparatnamn: Oxitosona, AnapolonTestosteron enanthat, preparatnamn primoteston Depot.

Källa: Rikspolisstyrelsen