Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Cognacs- och Grappa-provning

Foto: Bibendum

Förra veckan hade jag nöjet att bevista en Cognac- och Grappa-provning med två små producenter som ser dryckesframställandet som ett hantverk.

Vi började med fem stycken Cognac från Léopold Gourmel Cognac som inriktar sig på att framställa rik och fet Cognac;

Leopold Gourmel Cognac Bio Attitude, 449 kr. 70 cl., art.nr. 86898. Det här är en helt biodynamisk Cognac framställd helt utan bekämpningsmedel. Den är till och med certifierad. Den har en mjuk delikat doft och smaken är lika mjuk med mycket blommighet.

Premiérs Saveurs Le Pétit Léopold Gourmel, 439 kr. 70 cl., art.nr. 83012. Den har en doft av maltwhisky vilket beror på att tunnorna som cognacen lagras i består till 50% av nytt trä. Smaken är blommig men lite skarp. Jag förnam en smak av jasmin.

Age de Fruit 10 carat Léopold Gourmel, 679 kr. 70 cl., art.nr. 83200. ”10 Carat” betyder att den är lagrad 10 år på fat. Det är Léopold Gourmels eget sätt att ange åldern. Det är ju bara under tiden på fat som Cognac utvecklas. Den här Cognacen har en doft av persika och en mjuk rik smak, en aning sötaktig. Det här är en Cognac som skulle passa till kaffe. Kaffe & Cognac är ju en klassiker, men Cognac är egentligen för sträv för att passa till kaffe. Alltså med den här cognacen som ett undantag. Cognac passar normalt bäst att bara dricka ett glas utan någonting till, precis som whisky.

Age de Fleurs 15 carat Léopold Gourmel, 997 kr. 70 cl., art.nr. 83355. Har en tydlig doft av whisky, trä och tjära. Smaken är fyllig och fruktig.

Age de Epices 20 carat Léopold Gourmel, 1499 kr. 70 cl., art.nr. 83010. En tjock doft av äpple. Smaken är kryddig, påminner mycket om whisky. Andra klunken kändes något mjukare men fortfarande kryddig.

Foto: Bibendum

Provningen av Grappa:

Vi provade sex stycken Grappa från Poli Distellerie, ett litet distelleri i norra Italien, där all Grappa produceras. Den här Grappan är överlag bättre än annan Grappa jag druckit tidigare. Det märks att den gjord hantverksmässigt och inte industriellt.

Grappa del Museo Bassano Classico, 249 kr. 50 cl., art.nr. 306. Mjuk smak med starkt inslag av russin, inte alls så rå som Grappa brukar vara.

Sarpa di Poli, 359 kr. 70 cl., art.nr. 70362. Sarpa betyder druvskal på venetianska. Det här är en klassisk traditionell Grappa med den karakteristiska råheten. Smaken är rå och söt, med en aning fikon.

Po di Poli Morbida, 429 kr. 70 cl., art.nr. 1006735. Morbida har ingenting med död att göra. Utan det betyder mjuk. Den har en doft av citrus. Smaken är en blandning av citrus och fikon som gjorde mig illamående, men bordsgrannen gillade den.

Poli Grappa Elevata in Barili di Torcolato, 549 kr. 50 cl., art.nr. 1006739. Den har en traditionell Grappa-doft och en sötaktig smak av vanilj och exotiska frukter.

Poli Barrique, 699 kr. 70 cl., art.nr. 1006737. Har en stark spritsmak men så ligger alkoholstyrkan också på 55%. Man kan även skönja punsch i smaken, men mest russin.