Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige röstar nej till fiskeavtal med Marocko

Fiskehamn i Essaouira, Marocko Foto: Wikimedia

På måndag den 21 februari deltar landsbygdsminister Eskil Erlandsson vid ministerrådsmötet i Bryssel. På dagordningen finns en omröstning som ska ge kommissionen ett förhandlingsmandat för att förnya fiskeavtalet med Marocko. Sverige kommer att rösta nej till förhandlingsmandatet eftersom avtalet inte är förenligt med folkrätten.

För mig är det självklart att EU:s fiskeavtal inte får strida mot folkrätten. Jag har i dag fått mandat av riksdagen att rösta nej till förhandlingsmandatet på måndag, säger Eskil Erlandsson.

EU:s framtida jordbrukspolitik är huvudämnet på jordbruksministrarnas rådsmöte i Bryssel den 21 februari. Ministrarna har redan diskuterat frågan vid ett flertal tillfällen och under detta råd står landsbygdsutvecklingen i fokus.

Kommissionen berättar om diskussionerna som ägt rum under ett expertmöte om genomförandet av värphönsdirektivet. Från 1 januari 2012 kommer det inte att vara tillåtet att hysa värphöns i traditionella burar utan rede, sittpinne och sandbad. Inredda burar kommer fortfarande att vara tillåtna i EU.

– Det är jättebra att djurskyddet i Europa tar steg framåt. Jag har varit pådrivande i dessa frågor och ser fram emot att djur i alla EU:s länder får bättre villkor, säger Eskil Erlandsson.

En diskussion om att tillåta fiskmjöl i djurfoder för icke-idisslare kommer att föras under rådsmötet. Sverige anser att en liten mängd fiskmjöl kan accepteras.

Källa: Landsbygdsdepartementet