Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Regeringen satsar ytterligare 17,5 miljoner på jämställdhet inom kulturområdet

Foto: Ann Lindberg/lou.b

Arbetet för att uppnå jämställdhet mellan könen måste fortsätta och ge avtryck på kulturens alla områden. Därför har regeringen i dag beslutat att ge Svenska filminstitutet och Statens historiska museer i uppdrag att arbeta för ökad jämställdheten inom museisektorn och filmen. Vidare avser regeringen återkomma med en satsning även på musikområdet.

Regeringen har under 2007-2009 bidragit med sex miljoner kronor till särskilda insatser för att öka jämställdheten inom scenkonsten samt 1,1 miljoner kronor till filmområdet 2010-2011. Nu utvidgas satsningen till att omfatta även museerna.

1. Filmen

I juni 2010 fattade regeringen beslut om ett särskilt bidrag på 1,1 miljoner kronor till Svenska Filminstitutet för att stödja s.k. växthusverksamhet riktad till unga kvinnliga filmare. Satsningen pågår under hösten 2010 och hela 2011. Nu följs denna satsning upp och ökas med 6,5 miljoner kronor under perioden 2011 – 2014.

2. Museerna

Regeringen har tidigare uppmärksammat behovet av en mer jämställd och balanserad representation inom utställningsområdet. I kulturpropositionen Tid för kultur (prop. 2009/10:3) gjorde regeringen bedömningen att arbetet för att uppnå detta måste fortsätta och intensifieras. Därför ger regeringen i dag Statens historiska museer i uppdrag att på nya och bättre sätt arbeta med jämställdhetsaspekter i utställningsverksamhet. För detta avsätts 3 miljoner kronor under perioden 2011 – 2012.

3. Musiken

Repertoaren på våra offentliga scener präglas av en kraftig manlig dominans – den tredje insatsen som regeringen avser att göra sker därför på musikområdet där 8 miljoner kronor avsätts under åren 2011-2014 för att främja en mer jämställd repertoar på Sveriges musikscener.

Regeringen avser att återkomma under våren med ett mer detaljerat uppdrag.

– Kulturområdet och samhället i stort ska präglas av likabehandling och jämlika villkor för män och kvinnor. Därför är det viktigt att vi nu fortsätter och utvidgar regeringens satsningar på jämställdhet inom kulturområdet, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Källa: Regeringskansliet