Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Inför Schlagerfinalen i Globen

Sara Varga som är med med låten "Spring för livet" Foto: Joakim Holmberg

Imorgon är den stora finalen i Globen och alla förberedelser och repetitioner är i full gång. Scenen började byggas i måndags och blev klar i onsdags. Det är 15 personer inblandade bara i det, plus alla roddarna som gör själva jobbet. Totalt är det 300 personer inblandade i projekt Schlagerfinal på Globen så att vi alla ska kunna få en fungerande och njutbar show.

Igår fick artisterna gemensamt träffa journalisterna. Det var som vanligt stor uppmärksamhet från media med mängder av fotografer och journalister. Uppmärksamheten är ju berättigad av att de flesta låtarna i finalen brukar ju bli populära efteråt oavsett om de vinner eller inte. Kanske det som Eric Saade sjunger om i ”Popular”. Där sjunger han ”I will be popular”, ”Jag ska bli populär”. Det var först fototillfälle, först varje artist eller grupp för sig och sedan alla deltagarna tillsammans. Brolle gjorde vant  poser medan Danny såg cool ut. Innan gruppfotograferingen samlades alla artisterna vid sidan av scenen tillsammans. Det verkade vara god stämning mellan de, inga vassa armbågar. Beror kanske på att de vet att det är bra för karriären att ha kommit så här långt i tävlingen i vilket fall som helst. Det handlar inte om att vinna eller försvinna.

Efter fototillfället kunde man intervjua artisterna. Men det var konkurrens om intervjuerna. Det var ju betydligt fler journalister än artister. Man fick bara göra korta intervjuer och sedan ställa sig i kö till nästa artist. Det gick inte att hinna med alla artisterna. Jag intervjuade Nicke Borg bland annat. Han är med i tävlingen med rockballaden ”Leaving Home”. Nicke Borg är ju tidigare sångare i gruppen Backyard Babies, som ju hade en betydligt vildare stil än vad Nicke Borg visar här med den här rockballaden. Backyard Babies har tagit Time-out på obestämd tid. De tyckte allihop att det var dags att byta spår. De har ju spelat ihop i 20 år. Så Nicke Borg håller nu på med solo-projektet Homeland. Jag frågade honom om den annorlunda stilen, från röj-rock till ballader, om det är en ny sida eller en annan sida. Han sa att det är en annan sida som han har med sig hemifrån. Hans pappa brukade lyssna på lite mjukare rock, sedan när han blev äldre kom han i kontakt med grupper som ”Guns ´n´ Roses”. Projektet Homeland kommer han hålla på med ett tag till, så länge det är roligt. Backyard Babies kanske kommer tillbaka någon gång i framtiden om andan faller på. Supergruppen Eagles tog ju tio års semester innan de spelade ihop igen.

 

Danny som är med med låten "In the Club" Foto: Joakim Holmberg

 

 

Brolle är med i tävlingen med ”7 days and 7 nights”. Han är en av få artister som gjort både text och musik själv. Han sa att han gillar att vara solo-artist och göra allting själv. ”Då slipper man konflikter”. Även om han nte vinner på lördag så har han fullt upp ändå hela våren. 20:e april kommer hans skiva ”Burnt by Fire”. Han sa att både låten och skivan är någonting som mognat fram under flera år.  Dessutom kommer han att vara med i TV-serien ”Vinnarfesten” där han ska vara musikaliskt ansvarig och side-kick åt programledaren Jessica Almnäs.

Om Brolle är ensam upphovsman till sin låt så har Linda Bengtzings låt ”E det fel på mig” desto fler, fyra stycken närmare bestämt, bland annat Thomas G:son som är med lite överallt. Men hon har själv stort inflytande över låten musikaliskt och sångmässigt. Som kuriosa firar hon sin födelsedag på söndag. Swingfly är med med låten ”Me and my drum” där han rappar. Han slog igenom 2004 där han sjöng/rappade på låten ”Hey Boy”. Det är ju lite annorlunda stil. Jag frågade honom vilken som är hans stil, som han gillar bäst. Stilen på hans bidrag är det han gillar bäst. ”När folk sätter på radion och hör låten ska de vilja börja dansa.” Snart kommer hans skiva ”Awesomeness and Introduction to Swingfly”.

Imorgonkväll är det den stora finalen. Ska det bli skräll eller ”Vem annars?”? Det enda man kan vara säker på är att vem som än vinner kommer folk tycka att fel låt vann.