Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Stort intresse för studie om barns utveckling

Foto: Wikimedia

SOFIA-studien startade upp i Karlstads kommun förra året. 2121 föräldrar valde då att delta för att ge fler barn ett bättre liv. Forskningsprojektet är unikt i sitt slag och har redan väckt uppmärksamhet i andra delar av världen. I mars är det dags för studiens andra etapp. Planen är att följa barnen fram till vuxen ålder.

– Det är glädjande att intresset att delta är så stort, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Karlstad. Från att ha varit ett uppmärksammat forskningsprojekt nationellt har studien också blivit världsunik.

Högt deltagande i studien
Målet är att bygga ny kunskap om barns utveckling för att kunna möta barnens behov i förskolan och skolan. Första vågen startades upp i mars 2010. Då svarade både föräldrar och förskolans personal på enkätfrågor som handlade om barns utveckling och beteenden.

– Det var ett otroligt bra gensvar i Karlstad, berättar Henrik Andershed, docent, Örebro universitet. Vi aldrig tidigare haft en så hög svarsfrekvens i någon annan studie. Vanligtvis är det cirka 60 procent som svarar, men i Karlstad svarade hela 86 procent.

Tidigare insatser genom ny kunskap
Med hjälp av enkätsvaren från SOFIA-studien så får man en bättre kunskap för att kunna ge tidiga insatser.
– Vi ser mycket positivt på möjligheten att kunna samverka med Karlstads och Örebro universitet i ett forskningsprojekt av den här storleken. Det här är en studie som har stor betydelse för barnen i Karlstad, men också i hela landet och andra delar av världen. Vi vill att det ska gå bra för våra barn, berättar Anna-Lena Norlander Groth, utvecklingschef i Karlstads kommun.

Den andra vågen börjar i mitten av mars och pågår fram till augusti. Tanken är man ska följa barnen ända fram till vuxen ålder.
– Vi vet att det finns information som vi saknat tidigare som bland annat kan ge oss svar på varför vissa barn klarar sig bättre än andra i riskmiljöer. Vi hoppas nu på en lika hög svarsfrekvens som föregående år. Ju fler som svarar desto bättre underlag får vi att jobba med, säger Henrik Andershed.

Källa: Karlstad kommun