Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Erfarenheterna från Japan ska tas tillvara i det svenska kärnsäkerhetsarbetet

Ringhals Foto: Wikimedia

Regeringen avser att utvidga Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) pågående särskilda säkerhetsuppdrag till att omfatta en genomlysning av den svenska kärnsäkerheten och det nationella säkerhetsarbetet utifrån erfarenheterna i Japan. Det berättade miljöminister Andreas Carlgren när han talade på Energiutblick i Göteborg i dag.

– Kärnkraft kräver ett omfattande säkerhetsarbete som är ständigt levande och ständigt uppdaterat. Vi har på nytt blivit påminda om att kärnkraften har en särskild dimension när det gäller risk och säkerhet, säger Andreas Carlgren.

– Regeringen har under förra mandatperioden stärkt det säkerhetsarbete som sker genom bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten. Vi avser fortsätta arbetet med att förbättra säkerheten. Därför är det givet att erfarenheterna från Japan ska tas till vara i det svenska säkerhetsarbetet.

I våras gav regeringen SSM ett särskilt uppdrag om förstärkning av den långsiktiga säkerheten, bland annat kopplat till åldrande reaktorer och långa drifttider. Det uppdraget kommer nu att utvidgas med att erfarenheterna från Japan tas till vara i det svenska säkerhetsarbetet. Det kan till exempel handla om hur svenska kärnkraftverk klarar ett fullständigt elbortfall som nu hänt i Japan.

Regeringen har senaste mandatperioden arbetat intensivt för att förbättra säkerheten, bland annat genom:

  • Förstärkt säkerhetsarbete genom en sammanslagning av arbetet med strålskydd (SSI) samt kärnsäkerhet (SKI) till en myndighet, SSM. Detta ger starkare tillsyn och bättre beredskap. Dessutom har myndigheten fått bättre förutsättningar att genomföra stora granskningar.
  • Ökad budget med 24 miljoner till SSM för förstärkt tillsyn av de svenska kärnkraftverken.
  • Nationellt högt ställda krav på moderniseringsprogram. SSM har ställt krav på tillståndshavarna att redovisa hur anläggningarna ska moderniseras för att uppfylla kraven. Redovisningarna har granskats av myndigheten som sedan fattat beslut i vilken takt respektive anläggning ska anpassas till de nya och skarpare säkerhetskraven.
  • Internationella granskningar. Svenska kärnkraftverken har utsatts för internationella granskningar, så kallad OSART-granskningar. 2009 gav regeringen SSM dessutom i uppdrag att beställa en så kallad IRRS-granskning hos det internationella atomenergiorganet IAEA. En IRRS-granskning omfattar hela det nationella regelverket för kärnsäkerhet och strålskydd. Sverige har även bjudit in till en granskning av tillsyns- och myndighetsfunktionen som kommer att genomföras nästa år.

Andreas Carlgren talade i sitt anförande vid Energiutblick om att regeringen valt den förnybara vägen för framtidens energi.

– Kärnkraften är så som det slås fast i Alliansregeringens energiproposition, en parentes i Sveriges energihistoria. Energiöverenskommelsen innebär att Sveriges beroende av kärnkraft för elproduktion ska minska till förmån för kraftigt utbyggd förnybar elproduktion från främst vind och biokraft.

Källa: Miljödepartementet