Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Opera och körsång frälste många på Södertäljes Stadshus Medborgardag

Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion.

Rosenborgskolans elever, Holmfastkören ,gruppen Dom Dära och Södertäljeoperan besökte också Medborgardagen på Stadshuset i Södertälje för att visa upp sig tillsammans med . Det var en väldigt uppskattad mix av olika musik där operan kanske stack ut lite för många. Förutom musik var det även dansuppvisningar och teater för stora och små.

På lördagens återkommande folkfest Medborgardagen i Södertälje var även Södertäljeoperan på plats för att bjuda på lite av sin specialitet. Det här är ju ett perfekt tillfälle att ge många chansen att höra opera på riktigt. Det är en helt annan sak att höra någon spela på radio eller stereon. Så är det med det flesta liveuppträdanden, men det är ännu mer fantastiskt när man hör opera live.
En duktig operasångare behöver inga mikrofoner som förstärker rösten utan använder hela sin kropp som ett kraftfullt instrument. De skönsjungande medlemmarna i Södertäljeoperan gjorde ingen besviken när de levererade ett antal riktiga klassiker både med kör och solister.

Även de andra körerna från Rosenborgskolan , Holmfastkören och gruppen Dom Dära som deltog på Medborgardagen sjöng mycket vackert. Det finns ju många olika inriktningar på körsång och en del framför solistframträdanden som verkligen får en att smälta.
För att bli en sån duktig sångare krävs massor av tid och övning såklart, men det kan inte skada att ta några operalektioner även om man ska sjunga en annan typ av musik.

Med den klassiska skolning som man får där så kan man gå vidare till andra musikgenrer med lysande resultat. Det finns ju många som har denna bakgrund och senare lyckats bli riktigt bra professionella sångare och artister. Många välkända musikskolor övar även klassiskt inspirerade saker som implementerats i den vanliga utbildningen. Om man ser på alla dessa musikaler som Andrew Lloyd Webber (”Phantom of the opera”) och Björn Ulveus och Benny Andersson (”Chess”) satt upp så ser man operainfluenserna lång väg.

Även de dansintresserade fick sitt genom uppvisningar av Telge Folkdansgille, Linedancers och Boogie Lovers. De sistnämnda som var pardans till lite rockigare toner till publikens stora nöje.

Även teaterpjäsen Hissen av Ritas ragator visades av en lokal amatörteater med duktiga skådespelare. Mycket kul även för de små om några väldigt olika damer i en stillastående hiss.