Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Höga miljö-ambitioner för SL:s nya bussdepå i Gubbängen, Stockholm

Foto: Grontmij

SL:s nya bussdepå i Gubbängen utanför Stockholm har plats för 91 bussar och tar miljöhänsyn i allt från materialval till energiförsörjning och fordonsbränslen. Göran Gellerstam, seniorkonsult på Grontmij, företräder SL som projektchef.

– Stockholms läns landsting har höga miljömål för SL. Vid utgången av 2011 ska 50 procent av bussarna drivas med förnyelsebara bränslen och år 2025 är målet 100 procent. Gubbängsdepån förbereds för en ökad andel bussar som drivs av fordonsgas, men ska även kunna ta emot dagens etanol- och RME drivna bussar, säger Göran Gellerstam.

Depåns totala yta om 30 000 kvm har plats för 91 uppställningsplatser med skärmtak, värmeramper och gastankning. Verkstaden omfattar åtta verkstads- och karosseriverkstadsplatser för reparation och underhåll av bussarna samt två tvätthallar. Vidare finns en kontorsbyggnad med personalutrymmen, bastu och motionsanläggning.

I planeringen har hänsyn tagits till miljön när det gäller materialval, till exempel används limträbalkar och träfasad. Energitillförseln till depån kommer från 800 kvm solpaneler och 60 bergvärmehål. Dagspillvattnet från anläggningen renas via en LOD-damm (Lokalt Omhändertagande av Dagvatten).

Tillståndsprocessen för införande av miljöbränslen har varit komplex med många intressenter och höga kvalitets- och miljökrav. Den omfattande riskanalysen har följts av åtgärder och myndighetsinspektioner från Räddningstjänsten, MSB (Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap) och Stockholms stad.

– Men nu är alla tillstånd på plats och depån kommer att kunna tas i drift i början av augusti 2011, säger Göran Gellerstam.

Källa: Mynewsdesk