Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Wolfgang Tillmans om sitt konstnärskap

Foto: Moderna Museet

Den tyske fotografen Wolfgang Tillmans kommer till Moderna Museet  för att berätta om sitt konstnärskap. När han år 2000 tilldelades det prestigefyllda Turner Prize var det första gången en konstnär som arbetar med fotografi fick priset. Wolfgang Tillmans är ständigt aktuell med utställningar över hela världen och det är med stor glädje Moderna Museet välkomnar honom.

– Wolfgang Tillmans är en av dagens centrala konstnärer. Trots den visuella mångfalden känner man omedelbart igen hans bildspråk. Han fångar den explosiva energin i sociala situationer och överskrider gränser mellan konstformer. Bland annat skapar han ett slags abstrakt måleri med fotografiska medel, säger Daniel Birnbaum, överintendent.

Wolfgang Tillmans (f 1968) uppmärksammades i början av 1990-talet för sina ytligt sett enkla bilder med motiv från hans egen vardag. Genom att fokusera på porträtt, landskap och stilleben av vardagliga objekt fångade Tillmans tidsandan på ett mycket talande sätt. Det stod snart klart att hans bilder omförhandlar fotografiska konventioner och reflekterar samtidens kulturella och identitetsmässiga strömningar. Wolfgang Tillmans har sedan dess fortsatt sina djupgående undersökningar, utökat gränserna och omdefinierat det fotografiska mediet som konstform.

På senare tid har Wolfgang Tillmans gått djupare in i undersökningar av även det abstrakta fotografiet. Han arbetar också aktivt med utställningsrummet vid presentationer av sina verk. Varje utställning innebär en kreativ undersökning av rummet, dess möjligheter och begränsningar i samklang med fotografierna. Hans installationer visar ofta upp en förbluffande variation av format och storlek, hängningskomposition och sammanhang. På senare tid har han använt bord, vitriner och väggfasta skåp för att exponera sina bilder. Wolfgang Tillmans är verksam i Berlin och London.

Källa: Moderna Museet