Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordiska Novelldagen – ett unikt kalas

Tresticklan-Langetjarn utanför Ed Foto: Wikimedia

En lyckad heldag i hjärtat av ett soligt Dalsland blev det när Bokdagar i Dalsland arrangerade Nordiska Novelldagen för femte året i rad. De nordiska novellisterna gav allt och lite till. Publiken strömmade till och det blev tillslut ett fullsatt Ed denna 2011 års Novelldag.

De 8 tillresta novellisterna bjöd på omväxlande framträdanden, där allvarssamma barndomsskildringar varvades med höga igenkänningsskratt, dråpliga resesberättelser och stilla närvaro. Den ena var inte den andra lik.
Åländska Leo Lundberg inledde med nostalginoveller ackompanjerade av sin gitarr. Därefter tog Freja Rudels från Åbo vid med gripande familjerelationer ur novellsamlingen Blodsband. En annan finlandssvenska var Susanne Ringell, vars novells huvudperson var ett foster som i väntans tider berättade från mammans mage. Hanus Kamban var den som rest längst. Hela vägen från Färöarna kom denna mans historier. Dagen till ära hade två av hans noveller låtits översättas till svenska, vilket uppskattades av publiken. Som mångårigt erfaren från Sveriges Radio och producent för bla radioprogrammet Novellen, gav Gun Ekroth en lektion i novellkonst. Hur kort eller lång en novell egentligen får vara, var en av många frågor som dök upp. Eftermiddagen bjöd på framträdande av Cecilia Davidsson som i dagarna utkommit med boken Det man har och det man drömmer om. Lika aktuell är Beate Grimsrud som just fått Sveriges Radios Romanpris. Jan Sigurd från Malmö läser mer än 300 noveller per år och här fick han nu chansen att läsa upp sina egna alster. Karl-Erik Andersson, Dalslands egna novellist, gjorde sitt andra år på Novelldagen och charmade hela publiken med sin stilla men dråpliga skildring av ett möte mellan far och svärson.

En våt dröm för novellister

Ett nästintill fullsatt Hotell Dalsland vittnade om ett uppskattat arrangemang. – Vi ser en glädjande ökning av antalet gäster i jämförelse med förra året, säger Anita K Alexanderson, huvudansvarig för Bokdagar i Dalsland. Det är riktigt kul att se att den dalsländska publiken hittar hit.
Andra som var nöjda med tillställningen var novellisterna själva. – Detta är en våt dröm för oss som gillar noveller, säger Cecilia Davidsson när hon inleder sitt framträdande.
Ett liknande forum för novellen finns ingen annan stans i Norden och detta är alltså ett unikt kalas som uppskattas av både publik, arrangörer och medverkande författare. Arrangemanget slår återigen ett slag för novellen som litterär genre, och får man gissa vilt lär detta inte bli sista gången…

Under dagen delades också Dalslands Litteraturpris och skrivarstipendium ut. Det förstnämnda gick i år till Ritwa Herjulfsdotter som fick ta emot en check på 5000 kr. Årets skrivarstipendiat blev Sofia Westman, som även hon fick en prissumma på 5000 kr.

Källa: Mynewsdesk