Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sherry – före, efter och till maten

7 flaskor - 7 smaker Foto: Joakim Holmberg

I måndags ordnades det provning av sherry från Real Tesoro. Det var en intressant introduktion till sherry som vi i allmänhet inte är så vana vid i Sverige.

Här uppe i norr tänker vi på sherry som någonting som gamla tanter dricker, även om det kanske börjar ändras så smått nu. Den inställningen är djupt orättvist.  Sherry är en dryck som fungerar vid alla möjliga tillfällen, både som aperitif före maten, till maten och som kvällsdrink. I Spanien dricker alla sherry till allting. Som svensk är jag verkligen ingen van sherrydrickare. Det lilla  jag har druckit har inte varit speciellt gott. Men vid en provning med sju olika sherry från den stora sherry-producentan Real Tesoro kom mina fördomar på skam. De sju sorterna var sinsemellan väldigt olika, från Fino Tio Mateos torrhet och svaga smak till Pedro Ximenes rika sötma.

Real Tesoro har två sherry på Systembolaget, Real Tesoro och Real Tesoro Cream, för 82 respektive 89 kr. Den första halvsöt och den andra söt, eller snarare söt och sötare. De försöker nu få in två eller tre sorter till. Om de bara kan ändra svenska folkets attityd till sherry så borde de ha goda chanser att lyckas. Det var absolut inget fel på sherryn.

De fem vi provade var:

Fino Tio Mateo: Denna är en av dem sherry som de försöker få in på Systembolaget. Det är en väldigt ljus sherry, nästan som vatten. Smaken är rätt svag och torr. Den dricks förslagsvis kyld till skaldjur, fisk eller någon kryddsvag soppa, eller som aperitif. 100% Palamino-druvor, lagrad 5 år på fat.

Amontillado del Principe: Den här försöker de eventuellt också få in på Systemet. Den är också gjord på 100% Palamino-druvor, men färgen är mörkt bärnstensfärgad. Att färgen är betydligt mörkare än den förra beror på att den är lagrad 17 år stället för fem, först 9 nio år med en hinna av flor och sedan 8 år utan så att luften kommer åt. Floret bildas naturligt och försvinner när alkoholhalten ökas. Det förhindrar kontakten med luften. Lagring sker alltid på amerikanska ekfat.

Oloroso Almirante: Mörkt mahognyfärgad, lagrad sju år. Den har en torr smak av torkad frukt och ek. Passar till kött och ost.

Amontillado Real Tesoro: Detta är en av de två sorterna som finns på bolaget. Färgen är bärnstensfärgad med lätt gröna nyanser. Smaken är halvtorr, eller halvsöt, vilket man nu föredrar. Jag skulle kalla den halvsöt. För den var rätt söt i smaken. Passar som aperitif eller till starka ostar. Art.nr.: 8231

Foto: Joakim Holmberg

Real Tesoro Royal Cream: Det här är den andra som finns på bolaget. Färgen är densamma som på den andra, men den är klart sötare. Den har en söt bränd smak med inslag av russin. Passar till bakverk, grönmögelostar och desserter.

Real Tesoro Pedro Ximenez: Den här sherryn försöker de få in på Systembolaget. Priset skulle i så fall ligga på cirka 190kr. Det är en mycket speciell sherry. Den är gjord till 100% av Pedro Ximenes-druvor, lagrad på fat i 12 månader. Den har en rik doft av plommon och russin. Väldigt komplex och rik smak med tydliga drag av russin. Passar bra till fruktkaka eller till andra desserter. Eller varför inte som avec? Vi får hoppas att Systemet tar in den här.

Förhoppningsvis snart i en butik nära dig Foto: Joakim Holmberg

Oloroso Covadonga (VORS): ”Vors” står för gammal, sällsynt. Den här sherryn är lagrad minst 30 år på fat. Priset i Spanien ligger på cirka 200 euro. Färgen är mörkt mahognyfärgad med gröna toner. Har en kraftig doft. När man smuttar på den så känns den först väldigt torr mot tungspetsen för att därefter mjukna och avge en komplex smak.