Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Serkan Gûnes ställer ut på Naturhistoriska riksmuseet

Serkan Gûnes. Foto: Robert Eliasson

Den prisbelönta fotografen Serkan Gûnes ställer ut naturbilder i storformat på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Utställningen, som öppnar den 5 april, är en del av priset Årets Naturfotograf som tilldelades Gûnes av Naturvårdsverket 2009.

Utställningen Jakten på ljuset består av 22 stora naturbilder tagna från Norge till Tanzania. Men som namnet på utställningen antyder är det främst en skildring av jakten på ljuset. Serkan Gûnes förmåga att fånga ljuset har varit en betydande del av hans framgång.

Serkan Gûnes är född 1980 i Istanbul. Han flyttade till Stockholm år 2000. På sin 22-års dag fick han sin första kamera av sin fru. Idag, nio år senare är han en prisbelönt, hyllad och efterfrågad fotograf. Serkan är den första och enda svenska fotograf som har vunnit utmärkelsen ”Eric Hosking award”, en utmärkelse som delas ut av BBC Wildlife Magazine och Naturhistoriska museet i London.

– Naturvårdsverket utmärkelse är i sig oerhört hedrande. Att dessutom få ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet är en gyllene bonus”, säger Serkan Gunes. ”Det viktigaste för mig är ljuset. Det är själva motivet i mina bilder. Jag vill dela med mig av den känsla jag har när jag lyfter min kamera. Det känns spännande att få möjlighet att ge publiken samma upplevelse i utställningen”, fortsätter han.

Utställningen är ett sätt för Naturhistoriska riksmuseet att visa upp naturen på ett något annorlunda sätt.
– En fotoutställning av den här karaktären kan skapa en relation till naturen på ett mer emotionellt plan. Serkan skapar stilleben av den levande naturen. Skönheten och skärpan i hans bilder är fängslande, säger Christina Ritzl Vejlgaard, projektledare för utställningen.

Källa: Nordiska riksmuseet