Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Importkontroll av kinesiska köksredskap av plast

Foto: Wikimedia

Från 1 juli 2011 kommer EU att kontrollera vissa plastprodukter som importeras från Kina och Hongkong. Det är köksredskap som skedar, pincetter och stekspadar tillverkade av polyamidplast, och husgeråd som muggar och tallrikar av melaminplast.

Många EU-länder har i sin importkontroll vid flera tillfällen hittat höga halter av primära aromatiska aminer (PAA) i polyamidplast och formaldehyd i melaminplast. Dessa produkter uppfyller inte EU:s krav och har därför avvisats.
Polyamidplasten kan innehålla föroreningar i form av PAA som är cancerframkallande och föroreningarna får inte förekomma i plastredskapen. Melaminplasten släpper ibland ifrån sig formaldehyd i halter som överskrider gällande EU-gränsvärde.

Den samordnade kontroll som nu införs ska ske på den plats där varorna först anländer till EU. För att få importera dessa varor krävs ett analysresultat för varje sändning som visar att PAA inte finns i polyamidplast och att melaminplast inte avger formaldehyd i halter som överskrider gränsvärdet.

Tio procent av partierna ska provtas och analyseras i gränskontrollen och får inte släppas till handeln förrän det finns ett godkänt analysresultat. Varorna får flyttas vidare till slutdestinationsorten under den ansvariga myndighetens kontroll i avvaktan på att analyserna blir klara.

Livsmedelsverket och Tullverket planerar vidare för hur kontrollen ska genomföras i Sverige.

Källa: Livsmedelsverket