Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Permanent dispens för dioxinfisk kräver stora informationsinsatser

Foto: Wikimedia

Regeringen har beslutat att Sverige ska begära permanent undantag från EU:s gränsvärde för dioxin i fet fisk från Östersjön. Regeringen kommer samtidigt att ge Livsmedelsverket i uppdrag att intensifiera informationen kring verkets kostråd i syfte att motverka de negativa hälsoeffekterna av en fortsatt dispens.

Ett undantag från EU:s gränsvärde innebär att fisk som innehåller mer dioxin än vad EU tillåter får säljas i Sverige. Det gäller fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern.

– Vårt uppdrag inför regeringens beslut var att utvärdera konsekvenserna för konsumenternas hälsa, och vår bedömning är att det bästa för folkhälsan vore att inte ha ett undantag. Regeringen har vägt samman flera faktorer i sitt beslut, bland annat konsekvenserna för fiskerinäringen. På de grunderna gör de en annan bedömning, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket kommer nu att få i uppdrag att intensifiera informationen kring verkets råd om fisk.

– Eftersom Sverige nu får permanent dispens från EU:s dioxingränsvärde i fisk krävs kraftfull och kontinuerlig kommunikation för att lyckas nå fram till utsatta grupper – barn och unga kvinnor – och till dem som äter stora mängder fisk med höga dioxinhalter, säger Rickard Bjerselius.

Dioxin är ett mycket giftigt ämne som lagras i kroppen under lång tid. Livsmedelsverket råder därför barn och kvinnor i barnafödande ålder att äta fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern högst 2-3 gånger per år. Rådet gäller alltså inte bara gravida kvinnor. Den övriga befolkningen, det vill säga kvinnor som inte tänker skaffa fler barn samt män, bör bara äta denna fisk högst 1 gång per vecka.

Källa: Livsmedelsverket