Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rovdjursutredningen vill se mer vargar

Foto: Tom Svensson /nordensark.se

Regeringens rovdjursutredning ger idag stöd åt Naturskyddsföreningens uppfattning att den svenska vargstammen, som består av drygt 200 vargar, inte är livskraftig som den ser ut idag. Utredaren menar också att stammen bör bestå av cirka 450 vargar. Dessutom konstateras att graden av inavel är för hög bland vargarna.

– 450 vargar är mer än dubbelt så många som riksdag och regering har låst sig vid nu. Utredaren bekräftar också det vi sagt hela tiden: antalet vargar är för litet för att beståndet ska vara livskraftigt. Det här borde vara dödsstöten för licensjakten på varg, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

Rovdjursutredningens bedömningar av rovdjurens bevarandestatus är biologiskt och vetenskapligt grundade. För att bedöma vargens bevarandestatus, alltså livskraftighet, har en grupp av internationella forskare på utredningens uppdrag granskat de olika bedömningar som svenska forskare gjort tidigare av vargens genetiska status. Resultatet presenterades idag på Vargssymposiet i Vålådalen inför bland andra miljöminister Andreas Carlgren (C).

– Utredningen pekar på 450 vargar som ett provisoriskt referensvärde, men för att den siffran ska räcka krävs ett långt bättre inflöde av nya gener än idag. Om det inte sker kan ännu fler vargar behövas, men vi är provisoriskt positiva till den provisoriska siffran. Nu är det viktigt att omgående låta antalet vargar öka, säger Mikael Karlsson.

Rovdjursutredningen har tittat på samtliga svenska rovdjurspopulationer. Björn och lo bedöms bestå av så stora populationer att de är livskraftiga till skillnad från både järv och varg. Utredningen presenterar sitt slutbetänkande under 2012. Under tiden fortsätter EU-kommissionen sin rättsprocess mot Sverige angående licensjakten på varg.

– Rovdjursutredningens bedömning innebär ytterligare bevis på att Sverige bryter mot EU:s naturvårdsregler. Vi ska givetvis presentera den för kommissionen inför dess fortsatta process mot Sverige, säger Oscar Alarik, miljörättsjurist på Naturskyddsföreningen.

Källa: Naturskyddsföreningen