Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige bidrar med ytterligare humanitärt stöd till Libyen för transport av drabbade

Oppositionella stående på stridsvagn Foto: Wikimedia

– Med anledning av den svåra humanitära situationen i Libyen och dess konsekvenser för grannländerna, bidrar Sverige nu med ytterligare humanitärt stöd för att bistå de människor som drabbas, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Sida beslutar idag om 10 miljoner kronor i humanitärt bistånd till Libyen via Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB. Stödet ska användas för att bistå de internationella ansträngningarna för evakuering av tredjelandsmedborgare som flytt våldsamheterna i Libyen. I den uppdaterade FN-appellen för Libyen är transport av tredjelandsmedborgare en prioritet. I samordning med UNHCR och IOM som leder evakueringsarbetet, kommer MSB att transportera hem 2614 tchadier som flytt Libyen och nu är strandade i Tunisien och Egypten.

Tidigare har Sida beviljat stöd om totalt cirka 50 miljoner kronor, som svar på bland annat FN:s respektive ICRC:s appeller. Det svenska samlade bidraget sedan mars uppgår därmed till 60 miljoner kronor. Sida och UD utvärderar kontinuerligt behovet av ytterligare insatser.

Totalt har hittills 489 319 personer flytt från Libyen. UNHCR och IOM har hittills evakuerat 91 211 personer. Cirka 12 000 är fortfarande strandade i läger eller transitcenter i grannländerna.

FN och humanitära hjälporganisationer uppger att möjligheterna att arbeta i Libyen är mycket svåra på grund av säkerhetsläget och det begränsade tillträdet, särskilt till de västra delarna av landet. Alla parter i konflikten uppmanas att respektera internationell humanitär rätt och säkerställa att humanitära hjälparbetare kan nå de drabbade.

Källa: Utrikesdepartementet