Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hälsoproblem på Månstorps ängar

Boende och personal på vård- och omsorgsboendet Månstorps ängar i Vellinge kommun har den senaste tiden drabbats av symptom framför allt i luftvägarna. Olika mätningar har genomförts för att utreda orsaken. Under torsdagen konstaterades också att en av de boende drabbats av legionella. Smittkällan är okänd. Personen som drabbats av legionella har även vistats på annan ort. Man ska nu fastställa om smittkällan finns på Månstorps ängar.

Legionella bildas i stillastående varmvatten på cirka 30-40 grader. Fastighetsägaren Vellingebostäder har redan påbörjat en utredning om det kan ha förekommit risk för att legionellabakterier kan ha bildats i varmvattnet på boendet.

Månstorps ängar togs i bruk i januari i år. Bland de drygt 50 boende har konstaterats ovanligt många fall av svampinfektioner och luftvägsproblem. Dessa är nu under utredning av patientansvarig läkare.

Sedan februari-mars har det till Vellingebostäder även framförts klagomål från besökare och personal på dålig luftkvalitet som ska ha orsakat olika symptom såsom torrhet och irritation i slemhinnor och i vissa fall infektioner.

Sjukfrånvaron bland personalen har ökat. Kontroller av ventilationssystem har därför utförts vid flera tillfällen utan att något fel har konstaterats. Trots detta kvarstår problemen. En extern expert på miljö- och byggnadshygien har därför anlitats.

Vad händer nu?

* Prover har tagits under fredagen på ett tiotal personer bland de boende som uppvisar symptom.
* Under nästa vecka förväntas provsvar börja anlända till behandlande läkare
* De boende och anhöriga – i möjligaste mån – informeras under fredagen.
* Särskilda instruktioner för personalen är utfärdade.
* En extra sjuksköterska kommer att arbeta på Månstorps ängar dagtid under helgen.
* Inga fler boende kommer under pågående utredning att flytta in på Månstorps ängar.
* Av säkerhetsskäl är badet tillsvidare stängt.
* Samarbetet med Smittskydd Skåne och kommunens miljöenhet fortsätter.

Fakta om legionella
Legionella eller legionärssjuka är en lunginflammation orsakad av legionellabakterier. Dessa är vanligt förekommande i jord- och vattensamlingar. Bakterien ska generellt ses som ganska ofarlig. För att bli sjuk måste man i regel andas in den och samtidigt ha någon nedsättning av immunförsvaret. De flesta av oss får nog ganska ofta i sig legionellabakterier utan att bli sjuka. Cirka 100 till 150 fall rapporteras varje år i Sverige, varav närmare hälften har smittats utomlands.

Källa: www.smittskyddsinstitutet.se , Vellinge Kommun.