Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sverige tar plats i kommitté som förbereder global klimatfond

Foto: Wikimedia

Sverige tar en av 40 platser i den kommitté som förbereder den gröna klimatfond som beslutades vid FN:s klimatmöte i Cancún i december 2010. Fonden ska när den är etablerad år 2020 kanalisera 100 miljarder dollar (cirka 600 miljarder kronor) årligen till klimatåtgärder i världen och är därmed världssamfundets största satsning någonsin i klimatarbetet.

– Den gröna klimatfonden kommer att vara central i kampen för att rädda klimatet. Det är mycket glädjande att Sverige anförtros en av 15 i-landsplatser i fonden, säger miljöminister Andreas Carlgren i en kommentar.

För att påbörja arbetet med fonden beslutades i Cancún att skapa en övergångskommitté (Transitional Committee-TC) som fått i uppgift att föreslå regler, arbetssätt och styrelseformer för klimatfonden. Detta arbete ska rapporteras till nästa klimattoppmöte som äger rum i Durban, Sydafrika, i slutet av 2011.

TC har 40 medlemmar varav 25 från utvecklingsländer och 15 från i-länder. EU har 8 medlemmar i TC varav Sverige fått en plats. Från Sverige deltar Jan Cedergren, som tidigare varit ordförande i styrelsen för Adaptation Fund, en klimatfond under FN och Kyoto-protokollet som finansierar anpassningsprojekt i u-länder. TC har sitt första möte i Mexico City den 28-29 april 2011.

Källa: Miljödepartementet