Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sri Lanka: Ny rapport om krigsbrott

Militärbil attackerad av Tamilska Tigrarna under inbördeskriget. Foto: Wikimedia

En ny FN-rapport om krigsbrott under inbördeskrigets slutfas i Sri Lanka, befäster enligt Amnesty vikten av att de skyldiga ställs till svars.

Rapporten, som släpptes idag, styrker att både regeringen och de tamilska tigrarna begått allvarliga brott mot internationell humanitär rätt och mänskliga rättigheter. Enligt rapporten ska tiotusentals civila ha dödats i norra Sri Lanka mellan januari och maj 2009. Vidare avslöjas att områden, där civila hade samlats på regeringens uppmaning, besköts av regeringstrupper.

– Nästan två år efter att konflikten är över, avslöjar slutligen denna FN-rapport den lankesiska regeringens försök att rentvå sig och därmed förneka krigsoffren rättvisa. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon måste garantera att FN tillsätter en utredningskommission med syfte att samla bevis för de påstådda brotten, från båda håll, säger Sam Zarifi, chef för Amnestys Asienavdelning.

FN:s rapport styrker även tidigare anklagelser. Bland annat ska Sri Lankas regering avsiktligt ha underskattat antalet kvarlämnade civila i konfliktzonen och systematiskt berövat dem humanitär hjälp, som mat och medicin.

Enligt FN rekryterade de tamilska tigrarna barnsoldater, höll civila som gisslan och använde dem som mänskliga sköldar samt sköt personer som försökte fly.

– Ögonvittnesskildringar, från dem som överlevde de sista månadernas strider, målar upp en mycket dyster bild, säger Sam Zarifi.
– De levde i djup rädsla, led av skador och sorg över förlorade liv, och berövades mat, vatten och medicinsk omvårdnad. Flera av dem som slutligen lyckades fly konfliktzonen fängslades av armén under miserabla omständigheter; två år senare sitter personer fortfarande frihetsberövade utan rättegång. Hur kan de förvägras rättvisa än i dag?

Genom en statlig nyhetsbyrås hemsida uppmanade Sri Lankas regering FN att inte publicera rapporten. Regeringen förkastar rapportens uppgifter.

Kina, Ryssland och andra stater som stödde den lankesiska regeringens krig mot de tamilska tigrarna har blockerat FN:s handlingsutrymme att väcka åtal mot de krigsbrott som skedde under inbördeskriget. De opponerade sig gemensamt med Sri Lanka mot tillsättandet av den expertpanel som nu har framställt rapporten. I stället har de förespråkat att Sri Lankas regering själva ska få tillsätta en typ av internkommission för att lära av misstagen.

FN-rapporten går dock i linje med Amnestys åsikt att en nationell kommission inte kan vara oberoende och skulle sakna mandat och vilja att utreda och väcka åtal.

– Det är hög tid för de regeringar som har hindrat en internationell granskning av brotten att stiga åt sidan. Vad beträffar många andra regeringar, som varit beklämmande tysta, är det nu dags att träda fram och kräva rättvisa åt krigsoffren,  säger Sam Zarifi.

Källa: Kaj Ranén, Amnesty Press och media