Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Comrade lockar filmstjärnor till Trollhättan

Foto: Film i Väst

En ny internationell storfilm spelas just nu in i Trollhättan. Comrade är inspirerad av en sann historia från andra världskriget, där fiendeskapen mellan tre tyska och två engelska piloter övergår till osannolik vänskap.
I måndags samlades regissören Petter Naess, representanter från produktionsbolaget Zentropa och de fem huvudrollsinnehavarna för en presskonferens hos Film i Väst som är med och samproducerar filmen.

Särskild uppmärksamhet riktas naturligt nog mot Rupert Grint, känd för sin roll som Ron Weasley i Harry Potter. Men även David Kross (The Reader), Florian Lukas (Good Bye Lenin), Stig Henrik Hoff (Kaotokeino-upproret) och Lachlan Nieboer (Torchwood) är mer eller mindre kända för en större biopublik. I denna dramatisering av en verklig händelse från 1940, då Norge ockuperades av tyskarna, står alla lika mycket i centrum.

– Det är en underbar historia och jag gillade direkt enkelheten i den, berättar regissören och manusförfattaren Petter Naess, som i filmsammanhang är mest känd för Elling (2001) som blev en stor succé hos den norska biopubliken och som nådde kultstatus internationellt i början av 2000-talet.

Producenten Valerie Edwina Saunders (Zentropa International Norway) hyllar också Petter Naess förmåga att berätta med inlevelse:
– Han har en fantastisk berättarröst, fylld av värme och humor. När vi letade efter ett gemensamt projekt var det givet att han skulle ta sig an den här historien, säger hon.

Comrade handlar om tre tyska och två engelska soldater vars stridsflygplan hamnar i en våldsam luftstrid över den norska vildmarken. En strid som slutar med att båda planen tvingas till marken. Mot alla odds överlever de fem männen men de tvingas söka skydd i samma fjällstuga. Isolerade från omvärlden kämpar de för att klara den hårda vintern. Och efter hand växer en osannolik vänskap mellan de två fiendelägren fram.

Under tre veckor har filmteamet spelat in utomhusscener i ett vintrigt Norge. Nu befinner de sig i Trollhättan i lika många veckor för att filma de avslutande interiörscenerna i en lagerlokal. För att få miljön så autentisk som möjligt kyls lokalen ned.

– Det är underbart att vara här. Men riktigt jobbigt också eftersom vi måste vara inomhus och frysa när det är så vackert väder utanför hela tiden! klagar Petter Naess med glimten i ögat.

För de fem huvudrollsinnehavarna liknar de pågående inspelningarna ett kammarspel, då alla scener utspelar sig i samma lilla rum som ska föreställa fjällstugan. Det är en tajt, intim miljö som tycks ha lockat fram en skön stämning mellan skådespelarna. Och många skratt.

– Jag har nog aldrig skrattat så mycket under någon filminspelning tidigare, avslöjar Rupert Grint, som spelar den brittiske soldaten Robert Smith – en energisk rollkaraktär som till en början är mest irriterad över att ha blivit nerskjuten eftersom han hade en dejt med en vacker tjej på flygbasen samma kväll.

– Det känns jättebra och det är en rolig utmaning att spela en helt annan rollkaraktär efter att ha gjort samma roll i Harry Potter-filmerna under tio års tid, säger Rupert Grint.

Jessica Ask, långfilmsansvarig på Film i Väst som är med och samproducerar Comrade, fastnade för projektet direkt:
– Det är en spännande historia med internationell potential, och med Peter Naess som regissör tror jag resultatet kommer att bli väldigt intressant. Samtidigt har vi flera gånger tidigare haft ett bra samarbete med produktionsbolaget Zentropa. De brukar vara duktiga på att locka hit internationella stjärnor och det har de lyckats med även denna gång, säger hon.

Fakta, COMRADE
Regissör: Petter Naess.
I huvudrollerna: Rupert Grint (Robert Smith), David Kross (Josef Schwartz), Florian Lukas (Horst Schopis), Stig Henrik Hoff (Wolfgang Strunk) och Lachlan Nieboer (Charles P.Davenport).
Producent: Valerie Edwina Saunders.
Exekutiva producenter: Peter Aalbaek Jensen och Peter Garde.
Produktionsbolag: Zentropa International.

Filmen är en samproduktion mellan Zentropa International Norway, Zentropa International Sweden, Zentropa International Berlin och Film i Väst.

Källa: Film i Väst