Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Säkert vårtecken – Gröna Lund öppnar

Nya berg- och dalbanan Twister Foto: Joakim Holmberg

Snart är det dags för Gröna Lund att slå upp portarna för säsongen. Årets stora nyheter är en ny berg- och dalbana byggd i trä och en gammal klassiker i uppgraderad version. Den första uppgraderingen sedan 1982.

Just nu pågår de allra sista förberedelserna på Grönan inför den snara öppningen. På tisdagen visade de upp de nya attraktionerna för journalister och en lyckligt utvald skolklass.Inför öppningen i år har de två nya attraktioner, eller en ny och en nygammal. Gröna Lund har inför årets säsong satsat 85 miljoner kronor, det mesta för de nya attraktionerna.

Dels är det Twister, en ny berg- och dalbana, den första byggd i trä sedan 1967, som de lyckats klämma in på en till synes omöjlig yta. Med den har Grönan fem stycken berg- och dalbanor, vilket gör de till den mest berg- och dalbanetäta nöjesparken i världen. Alltså  med flest berg- och dalbanor sett till ytan. Twister slingrar sig ut och in genom tre attraktioner. För att få plats med den fick de riva Blå Tåget och bygga upp det igen med en stadigare konstruktion som de kunde ställa Twister ovanpå. Banan är 500 meter lång och en åktur tar drygt en minut. En minut låter väldigt lite men det är en väldigt lång och intensiv minut. Aftonkurirens testpatrull kände att längre skulle de inte orka.

Foto: Joakim Holmberg

När de rev och byggde upp Blå Tåget passade de på att göra flera förbättringar med läskigare effekter. Tyvärr var inte Blå Tåget riktigt färdigt när vi var där. Hoppas de hinner färdigt till öppningsdagen. En uppgradering av praktisk art är att de gjort vagnarna större så att de nu rymmer fyra personer. De har utgått från vagnarna från det första blå Tåget för att bygga en retro-modell. Första Blå Tåget öppnade 1935. Det körde man fram till 1982 då man rev det och byggde ett nytt. 2011 är det alltså dags för Blå Tåget version 3.

Andra veckan i maj är det dags för första konserten, med Johnossi. Sedan håller det på fram till i september med en mängd olika artister i en mängd olika genrer, både Lill-Babs och Eric Saade och Sven-Bertil Taube. Förra året hade de 150 000 konsertbesökare. Det är väl variationen som är deras styrka. Bryan Adams har sin enda konsert i Sverige i år på Gröna Lund och The Arks avslutar sin karriär på Gröna Lund i år.