Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Américo , Chiles största cumbiasångare på Selam Sounds Festival i sommar

Americo Foto: Selam

Han är en tolkare av romantisk Cumbia, men så mycket mer än enbart yta och styling. Hårt arbete ligger bakom hans framgång och han har en 20 år lång karriär bakom sig. Mycket av hans popularitet beror på hans ödmjuka framtoning. Han är en enkel kille från Arica i norra Chile, där han redan som 6 åring stod på scenen första gången, när han följde med sina musikerföräldrar (pappa var Bolerosångare) på olika festivaler och spelningar.

Som ung musiker lämnade han Arica för Santiago, tillsammans med sin mamma. Han turnerade runt i Chile med gruppen ”Alegría” med vilka han också spelade in 11 skivor!
År 2002 bestämde sig Américo för att satsa på en solokarrär, och genomgick då den tuffaste perioden i sitt liv. De hårda villkoren i Chile för artister gjorde att han 2003 och 2005 begav sig iväg på två långresor till Europa – där han t.o.m hamnade i Sverige under en tid!  Andra länder han jobbat i är Norge Tyskland och Spanien. Han  försörjde sig bland annat som sångare bland latino-communities, men även mindre glamorösa kneg som att diska på restaurang. Till andra resan hade han med sig sitt eget band, Américo y la Nueva Alegría, och säger själv ”Vi lärde oss nya sounds, att vara disciplinerade och om nödvändigt att även ta andra småjobb”.

För pengarna han tjänade ihop kunde han spela in den egenproducerade skivan ”Así Es”. Skivan, som spelades in i hans eget hem, kom att sälja platina 2008. Snart var han signad på ett av Chiles stora skivbolag och redan inom ett år var hans andra storsäljande skiva ute: ”A morir”, som idag har sålt platina 5 gånger om.

Sedan dess har hans karriär rullat på och han popularitet har även stigit utanför Chiles gränser. Han drar numera en masspublik även i Peru, Bolivia och Argentina och nya marknader, såsom México väntar.

I februari 2010 ärades han i Peru med priset ”Bästa utländska tolkare av Peruansk musik”, som APDAYC (peruanska låtskrivarförbundet) delar ut. Det var med stor stolthet Américo tog emot detta pris, då flera av Américos sånger är klassiska peruanska bolerolåtar, skrivna bl.a .av Lucho Barrios, men som Américo framför i sin egen cumbia –och popinspirerade tappning.

2010 släppte Américo sin senaste skiva: Así Soy, som hittills sålt guld och 2 x platina. 2010 och 2011 har han även haft stora framgångar på det stora massmediala eventet Viña Del Mar-festival, som är direktsänds över hela Amerikanska kontinenten.
Américo har varit den bäst säljande skivartisten i Chile de senaste 2 åren.

Källa: Selam