Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Semi nummer ett Eurovison song contest blev ganska spennande

Eurovision semi avgjordes pa tisdagen. Det var en ganska spennende och omvexlande show. Norges gick inte vidare men det gjorde Finlands Oskar. Kan vara en liten varningsklocka infor den andra semi finalen. Rysslands stjerna fick iaf venta lite innan han fick veta att han gick vidare.

Som vanligt var det ett pakostat progam med massor av effekter hos sa gott som alla deltagande songbidrag.
Efter en stunds helsningar och presentationer fran programledarna Stefan Raab, Anke Engelke och Judith Rakers korde de igang semifinal nummer ett.

Forst ut var Polen med Magdalena Tui som hade en snygg look ,kledda i vita outfits. Laten ”Jestem” var en ganska svengig poplat. Den kan fa en 2 poeng, men har ingenting speciellt som gor att den sticker ut, det behovs i ESC.

Det andra bidraget kom ifran Norge. Laten ” Haba haba ” som sjungs pa swahili av Stella Mwangi var veldigt annorlunda med lite etno pop mixat med lite skona afrorytmer. De har fatt en viss favoritstempel, men recker inte hela vegen. Far poeng for originalitet och den genuina gladjen hos Stella. Den far en 3 poeng.

Tredje songen ar fran Albanien med laten ”Feel the passion”. De gor en typ av europop-rockballad i upptempo med rockeffekter och ett lite hardare sound. Tillsammans med den ganska hart stylade songerskan Aurela Gace i klenning, kandes nastan mer passande i en rockmusikal. Far en 3 far lite coola eldeffekter och look men recker inte riktigt till.

Fjerde bidraget var Armenien med laten ”Boom Boom” som var mer discosveng an schlager i refrengen.Sangerskan Emmy gor ganska bra med det lilla de har. Lite kul effekter med vissa boxningattiraljer som hennes fatolj som var formad som en enorm boxhandske. Den har inget speciellt som fongar vart intresse. Blir endast 2 poeng.

Femte laten heter ”Live it up” fron Turkiet. Den her var inte sa mycket annat an en klassisk hardrocklat ganska snyggt framfort av rockgruppen Yuksek Sadakat. For inget extra for originalitet, men hade ganska bra tryck och lite udda effekter som en ormkvinna och fjaril. Poengen blir 2 har, kanske den funkar bettre utanfor ESC.

Serbiens Nina var nummer sex och hade en ganska enkel show med lite 60 tals influerade bakgrunds lampor och starka pastell ferger.Laten ”Caroban” paminner lite som nanting mera mix av oldschool soul blandat med discopop. Fick en liten koppling till svenska The Moniker som ocksa hade liknande ferger, ar anda lite annorlunda mot ovriga anda. Far endast 2 poeng bara, ingen hit riktigt. Lite for gammalmodig?

Sjunde laten er ”Get You” med Alexej Vorobjov fron Ryssland som varit mangas favorit. Har inte riktigt grepp pa honom. Han verkar var en riktig charmgosse med glimt i ogat. Gor en snygg och ganska svengig poplat. Låten är en upptempo popsång som inte känns som så speciellt . Alexej är ju ganska karismatisk och har lite machostil ibland, så det kan ge plus hos vissa. Han sjunger ganska bra men inte lysande.Texten är lite konstig för oss, men det är kanske mer ok i eurovision. Han gjorde till och med en snygg volt. Det får bli en 3 poängare.

Åtta är Switzerlands bidrag heter ”in love for a while” med Anna Rossinelli som fick vissa tänka på Celine Dion, utan vidare koppling. Det är såklart en del kvar men hon sjunger ganska bra i denna tralliga popschlager. Gor inget speciellt spennande intryck. Får endast 2 poäng.

Nionde låten är Georgias . Det är en riktigt kul blandning mellan lite tempofull effektfull rock power med lite lugnare partier med gruppen Eldrine. Deras songerska Sophio har bra tryck i rösten. Far en 3 poengare.

Finland med unga favoriten Paradis Oskar gor en fin stillsam show som charmar manga. Han spelar helt enkelt akustisk gitarr och sjunger sin trallvanliga lat ”da da dam”. Inte nagra effekter alls, men det funkar riktigt bra enda pa nat vis. Kommer sakert gora mer vasen sig under veckan. Far en klar 3 poengare bara pa utstralning av sin gladje.

Elfte bidraget Malta med Glen Vella gor inte nogot speciellt intryck. Hans lat ”One Life” er en ganska enkel poplat, och showen ar inte speciellt upphetsande heller. De far tyverr bara 2 poeng.

San Marino ar tolfte bidrag med laten ”Stand by”. Deras sangerska Senit gor en ganska fin powerballad, men det recker inte sa langt. Nanting saknas som ska hoja den over mangden. Blir har bara 2 poeng.

Som trettonde bidrag kommer Kroatien med ”Celebrate”. Laten framfors av Daria och er en ganska klassisk poplat i eurovisionstil med en variant pa den vanliga tonhojningen pa slutet. Far endast 2 poeng.

Island har det fjortonde bidraget och deras lat heter ”Coming Home”. Den framfors av gruppen Sjonni’s Friends som fick to over laten efter att deras ven latskaparen Sjonni avlidit strax fore melodifestivalen i Island. Namnet kommer derifran saklart och de vill hedra hans minnet. Laten ar ganska traditionell folkrock med ett gang glada killar i kostymer. Det ar en ganska mysig lat men det er inte sakert det recker her i ESC. De far en 3 poengare.

Nummer femton er Ungerns ”What About My Dream”. Det er en ganska bra poplat med Katie Wolf. Ser ganska bra ut som scenshow . Vi far se hur det gar ,blir svartippat. 2poeng .

Det sextonde bidraget fran Portugal heter ”Luta E’ Alegria” (Struggle is Joy) och framfors av musikkollektivet Homens Da Luta (Men of the struggle). De har en ganska annorlunda stil som aven inhaller deras typ av humorinslag. Kan vara lite svart att forsta for alla i ESC kanske. Som lat er det en typisk portugisisk folksvisa i danstempo. Den far knappt 2 poeng.

Sjuttonde bidrag er Litauen med balladen C’est Ma Vie som framfors av Evelina Sasenko.

Som artonde bidrag kommer Azerbadjian. Framfors av Ell och Nikki som gor duetten ”Running Scared”. Det er vackert men fragan er om det recker hela vegen. De far 3 poeng .

Nittonde och sist ut er Greklands Loucas Yiorkas med Stereo Mike som gor laten ”Watch me dance”.

Efter den obligatoriska mellan akten med nervos ventan kom omrostning resultatet.

Det forsta semi-finalens 10 vinnare som gar till finalen pa lordag blev till slut dessa :
Serbia
Lithuania
Greece
Azerbaijan
Georgia
Switzerland
Hungary
Finland
Russia
Iceland

Tyverr sa akte Norge ut men vi fick in bade Finland och Iceland till finalen otroligt nog.