Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ehec-källan ännu okänd – smittspårning i Tyskland pågår

Hamburg Foto: Wikimedia

Det finns fortfarande inget som tyder på att gurkor eller andra grönsaker med ehec-bakterier har kommit till Sverige. De svenskar som drabbats hittills har alla en koppling till resor till Tyskland. Det finns alltså hittills inga kända fall av smitta från mat som ätits i Sverige. Mot den bakgrunden bedömer Livsmedelsverket risken att bli smittad av livsmedel i Sverige som mycket liten.

Livsmedelsverket råder personer som befinner sig i norra Tyskland att följa de lokala myndigheternas rekommendationer: att undvika att äta råa tomater, gurkor och sallad. För andra grönsaker i norra Tyskland, eller grönsaker som säljs i Sverige eller andra länder, finns idag inga särskilda rekommendationer.

 

Livsmedelsverket uppmanar konsumenter att följa de allmänna hygienråden: tvätta händerna innan matlagningen och skölj grönsaker noga. Det gäller för alla grönsaker, oavsett ursprung och sort. Råden syftar till att minska risken för sjukdomar som orsakas av bakterier, virus och parasiter som kan finnas på grönsaker.

 

Det är bekräftat att de utpekade gurkorna från Spanien bar på ehec-bakterier, men man har med vidare analyser inte kunnat fastställa att det är samma typ av ehec-bakterier som människor drabbats av. De tyska myndigheterna har inte uteslutit andra smittkällor som tomat och sallad. Smittspårningsarbetet pågår för fullt och prover har tagits på flera andra livsmedel.

 

De europeiska livsmedels- och smittskyddsmyndigheternas arbete samordnas av EU-kommissionen. Kommissionen samlar in och sprider information till medlemsstaterna via varningssystemen RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed – mat och foder) och EWRS (Early Warning and Response System – smittskydd) och sammankallar dessutom till dagliga avstämningskonferenser.

Källa: Livsmedelsverket