Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Premiär för Blå Måndag på Skansen

Georgie Fame Foto: Joakim Holmberg

Georgie Fame inledde en serie jazzkonserter inför en stor publik med gamla godingar, både egna och andras låtar.

Rock/jazz/bluesartisten Georgie Fame fick inleda Skansens serie Blå Måndag idag. Det är en serie om sju jazzkonserter som hålls på Skansens Solliden-scen under juli och augusti. Det var bra väder för konsert, mulet men ändå varmt och bara en lätt vind. Före huvudkonserten kunde man även avnjuta ett jazz-framträdande på Gubbhyllan. Det framträdandet slutade en halvtimme innan huvudkonserten började.

Georgie Fame fyllde nyligen 68 år men har ett väldigt ungdomligt energiskt sätt. Det var bra fart under hela konserten. Musiken kan kallas för blues-jazz med rockinfluenser. Det märks att Georgie Fame började sin karriär som musiker i en rockgrupp på sextio-talet. De inledde med en snabb låt av Fats Domino, som han sa var allas idol under skoltiden. Andra låten var en låt av Duke Ellington. Den var väldigt lugn men ändå med bra tryck, lite i samma stil som en hårdrockig power-ballad. Tyvärr sa de inte alltid titeln på låten de spelade. Aftonkuriren, som är av lite yngre årgång än Georgie Fame och inte har full koll på alla av Fats Dominos och Duke Ellingtons låtar, försökte fråga Kjell Öhman, kapellmästaren, efteråt om hjälp med låttitlarna. Men han kom inte ihåg dem. De kanske inte planerar spellistan så noga innan.I vilket fall så var det en njutbar konsert.

Nästa låt var en hyllning till Kjell Öhmans då 10-åriga dotter som Georgie Fame skrev för 20 år sedan. Kjell Öhman och Georgie Fame är uppenbarligen gamla vänner, och Georgie Fame hyllade flera gånger Kjell Öhmans spel på hammockorgeln. Inför en låt sa Georgie att han skulle göra en imitation av Kjell och ställde sig själv vid orgeln. Han inledde lugnt med en rad ur ”A Whiter Shade of Pale”, men sedan ökade han direkt tempot. Det var en bra imitation. Han spelade minst lika bra som Kjell.

Georgie Fame har en lång historia i Sverige. Numera har han även en sommarstuga i Österfärnebo. 1968 spelade han på Gröna Lund och 21:a maj 1965 spelade han på Furuviks Folkets park. Det året hade han och hans grupp The Blue Flames en stor hit med låten ”Yeh Yeh” som han spelade både då och idag. På konserten idag spelade han även den populära låten ”Georgia on my mind”. Hans version av den var populär i Sverige. Det var mycket folk på konserten och han fick ett varmt mottagande så det var säkert inte hans sista spelning i Sverige.