Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Greenpeace: H&M, Nike och Adidas handlar med kinesisk förorenare

 

Foto: Wikimedia

Några av världens största klädmärken – bland andra H&M, Nike och Adidas – handlar med kinesiska företag och fabriker som släpper ut starkt miljö- och hälsofarliga kemikalier i landets vattendrag. Det konstateras i Greenpeace-rapporten ”Dirty Laundry”, som släpps idag. – H&M, Nike och Adidas saknar tillräckliga policys för att eliminera utsläpp av farliga kemikalier i leverantörsledet. De har att ansvar att säkra kontrollen över hela produktionskedjan, inte bara kemikalieinnehållet i deras kläder. Nu vill vi att de blir förebilder istället, säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace.

Dirty Laundry” belyser hur kinesisk textilproduktion till stor del ämnad för konsumtion i väst, bidrar till att kring 70 procent av Kinas vattendrag är förorenade idag. Rapporten dokumenterar hur Greenpeace funnit farliga kemikalier i prover av avloppsvatten som tagits under ett års tid vid två anläggningar för textilproduktion, The Yangour Textile Company vid Fenghua-floden och Well Dyeing Factory Ltd I anslutning till Pärlfloden.

Båda fabrikerna har kopplingar till ett antal stora internationella och nationella klädmärken, inklusive Adidas och Nike. Svenska H&M handlar endast med Yangour Textile.
Resultat från prover från avrinningsrör och vattendrag kring fabrikerna konstaterar fynd av farliga miljögifter, exempelvis perfluorerade kemikalier och nonylfenol. Nonylfenol är svårnedbrytbart och bioackumuleras i miljön. Det är klassificerat som mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön. Giftet har funnits i fisk i kinesiska vattendrag, och enligt den EU-gemensamma klassificeringen av nonylfenol finns risk för nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador för dem som får det i sig.

– Nike och H&M har informerat oss om att de inte handlar från den del av de undersökta fabrikskomplexen som släpper ut kemikalierna. Men oavsett vad varumärkena köper från fabrikerna, saknas omfattande policys för hantering av kemikalier genom hela produktionskedjan. Vår undersökning omfattar två fabriker, frågan är hur det ser ut på andra ställen, säger Patrik Eriksson.

– För närvarande har inget av de varumärken som lyfts fram i rapporten en fullständig överblick över de kemikalier som används och släpps ut i samband med tillverkningen av deras produkter. Lösningen är att införa omfattande policys för kemikaliehantering som gör det möjligt att systematiskt kontrollera, minska och eliminera farliga kemikalier genom hela produktionskedjan.Top of Form

– Miljontals människors dricksvatten förgiftas av utsläppen. Flera av dessa kemikalier är bioackumulativa och persistenta, och sprids okontrollerat i naturen. Exempelvis har man funnit liknande kemikalier i Arktis.

Källa: Greenpeace