Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Israel: Förbud mot bojkotter ett hot mot yttrandefriheten

 

Knesset i Jerusalem Foto: Wikimedia

I Israel har parlamentet Knesset godkänt en lag som gör det straffbart att uppmana till bojkott mot Israel eller bosättningar på Västbanken. Det kommer att hota yttrandefriheten, säger Amnesty idag.

Den kontroversiella lagen som antogs under måndagen, innebär ett förbud mot att uppmana till en ekonomisk, kulturell eller akademisk bojkott av Israel, israeliska institutioner eller regioner som kontrolleras av Israel.

– Trots att förespråkarna hävdar motsatsen är lagen ett uppenbart försök att tysta fredlig opposition och meningsmotstånd genom ett angrepp på yttrandefriheten, som stater har en skyldighet att respektera och värna, säger Philip Luther, biträdande chef för Amnestys Mellanöstern och Nordafrikaavdelning.

Den breda definitionen av ordet bojkott man använder sig av kan bli ett svårt slag mot individer och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter eller kritiserar Israels brott mot internationell rätt. Flera människorättsorganisationer i Israel har sagt att de kommer att överklaga lagen i landets högsta domstol.

En uppmaning till bojkott behöver inte ha resulterat i skador för att anmälaren ska ha rätt till ersättning. Lagen ger också finansministern rätten att återkalla skattefriheten för de ideella människorättsorganisationerna, vilket kan leda till ett stort ekonomiskt bakslag. Företag eller organisationer som deltar i en bojkott kan också utestängas från rätten att söka statliga kontrakt.

Det här är bara den senaste i en rad lagförslag som lagts fram i Knesset för att kringskära yttrandefriheten, de ideella organisationernas arbete och palestiniernas, eller deras politiska representanters rättigheter.

Israels etablering av bostäder på ockuperat palestinskt territorium strider mot den fjärde Genevekonventionen.

Amnesty har upprepat kraven på att Israel måste upphöra med att bygga nya bosättningar som ett första steg mot att helt ta bort bosättningar från ockuperade områden.

Amnesty tar inte ställning till bojkott, oavsett vilket land, men befarar att den här lagen kan innebära ett brott mot yttrandefriheten för dem som uppmanar till en bojkott.

Källa: Solveig Hauser/ Amnesty International