Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ny strategi för biståndsinsatser i Zimbabwe

 

Zimbabwes huvudstad Harare Foto: Wikimedia

Regeringen har idag torsdag fattat beslut om en strategi för biståndsinsatser i Zimbabwe för åren 2011-2012. I fokus för strategin står stöd till en demokratisk utveckling och respekt för de mänskliga rättigheterna i landet.

– Nyckeln till en demokratisk utveckling i Zimbabwe ligger i genomförandet av den överenskommelse om maktdelning, GPA, som ska bana väg för fria och rättvisa val med full respekt för folkets vilja. Utgångspunkten för det svenska engagemanget i landet är att stödja demokratiska reformer och bidra till att fria och rättvisa val kan genomföras i Zimbabwe, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Tidpunkten för allmänna val i Zimbabwe är ännu osäker, men kan komma att inträffa redan mot slutet av 2011.

Den nya strategin för innebär att Sveriges insatser koncentreras till sektorn demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet. För att bidra till ett långsiktigt och hållbart demokratiskt samhälle genomförs också insatser för att öka utsatta gruppers tillgång till grundläggande social service inom hälsa och utbildning.

– Det är av avgörande betydelse för den fortsatta utvecklingen i landet att reformvänliga krafter i regeringen kan visa på framsteg när det gäller att lindra den sociala misären. Vi avser också stärka dialogen med zimbabwiska samhället för att stödja de aktörer som verkar för reformer kring demokrati, mänskliga rättigheter och för en minskad polarisering, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Volymen för det svenska biståndet ska uppgå till cirka 200 miljoner kronor per år.

Källa: Utrikesdepartementet