Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Plastpåsar förbjuds på Hawaii?

Plastpåsen ställer till med stor skada på naturen. Foto: Manmeet Singh
Plastpåsar ställer till med stor skada på naturen. Foto: Manmeet Singh

På Hawaii överväger man i dagarna ett totalförbud mot distribution av plastpåsar i handeln av miljöskäl. Platspåsar utgör en stor miljöfara eftersom de bryts ned så långsamt och redan idag är stora ”öar” av platspåsansamlingar synliga drivandes på våra världshav via satellit.

Platspåsar är idag förbjudna på ett flertal platser i världen, bland annat Dhaka i Bangladesh samt bland annat delstaterna Maharashtra, Rajastan och Madhya Pradesh i Indien. Om du använder plastpåsar i New Dehli riskerar du fängelsestraff.

Med anledning av länsfullmäktigeledamoten Pete Hoffmans förslag om totalförbud mot plastpåsar på Hawaii hålls nu en serie på sex offentliga debattillfällen runt om i området. Hawaii Tribune Herald rapporterar att åsikterna som vädrades under onsdagens debatt på orten Pahoa var splittrade.

Någon menade att frågan utgjorde en sådan begränsning av de medborgerliga rättigheterna att den inte kunde avgöras på den aktuella politiska nivån. Andra framhävdade att ett totalförbud kan vara ett lokalt första steg i en global process i att rena hela planeten ifrån en miljöförstöring som påverkar människans kropp och speciellt reproduktionssystem. Vidare påpekades att människan och samhället fungerat utmärkt redan innan plastpåsen uppfanns. Någon menade att skulden för den stora mängden kringdrivande plastpåsar på haven fanns hos länderna i tredje världen men att detta inte var ett hinder för att reningsprocessen skulle starta på det mer välbärgade Hawaii.

Förslaget gäller inte hela delstaten Hawaii utan länet Hawaii som omfattar huvudön Hawaii.