Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

60 aktivister intog oljejättes högkvarter – Cairn Energy vägrar offentliggöra katastrofplan

 

Arktis Foto: Wikimedia

Drygt sextio aktivister, varav två från Danmark och ett 40-tal klädda i isbjörnsdräkter, intog på måndagsmorgonen den brittiske ökända oljexploatören Cairn Energys huvudkontor i skotska Edinburgh. Bolaget genomför för närvarande riskabla försök att djuphavsborra efter olja i Arktis. För närvarande borrar man i extremt känsliga miljöer utanför Grönland på ett sätt som bryter med branschkrav, men vägrar konsekvent att offentliggöra hur deras plan för att hantera en olyckskatastrof i de otillgängliga områdena ser ut. Dagens aktion syftar till att söka finna det kontroversiella oljebolagets hemlighållna katastrofplan.

Planen bör visa hur bolaget skulle agera om de orsakade ett oljeutsläpp i den orörda arktiska miljön, där även hotade arter som isbjörn, narvalar och valrossar lever. Men från forskningshåll har man konstateratatt sanering efter en oljekatastrof i Arktis i princip är omöjlig att genomföra.

Under aktionen delar en grupp aktivister ut information till det hundratalet Cairn-anställda om hur man kan bli uppgiftslämnare och medverka till att de hemlighållna planerna för oljespillsanering blir offentliga.

Greenpeace talesperson Paul Morrozzo:
Cairn Energy kan inte mörka längre. Detta cowboybolag har konsekvent vägrat att släppa sin plan för sanering av oljekatastrof i Arktis eftersom de vet att ett oljeutsläpp i den känsliga och orörda miljön skulle vara omöjligt att klara upp. Praxis för oljeindustrin är att offentliggöra sådan information, men Cairn vet hur fullständigt otillräckliga deras planer är och hur pinsamt det skulle vara att låta planen genomgå oberoende och sakkunnig granskning.

Greenpeace kräver att utrikesminister Carl Bildt, som leder det arktiska rådets svenska ordförandeskap, stärker arbetet för att skydda Arktis. Ett förbud mot ny oljeutvinning, destruktivt fiske och annan industriell verksamhet innanför den nuvarande islinjen bör vara högsta prioritet för den svenska regeringen under ordförandeskapet.

Källa: Greenpeace