Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Översvämningar i Nordkorea

Kraftiga regn har dränkt delar av Nordkorea och lett till översvämningar på flera platser i landet. Över 90 personer har skadats och vattenmassorna har orsakat omfattande förstörelse på bostäder, broar och annan infrastruktur. Även jordbruksmark har svämmats över, vilket påverkar tillgången på mat och människor möjligheter att försörja sig.

I provinsen Hamheung har Nordkoreas Röda Kors uppmätt vattennivåer på 245 mm. Över tusen bostäder har förstörts eller skadats. I staden Kaesong i den södra delen av landet uppgick nederbörden till 400 mm och även där har bostäder och byggnader skadats.

Förstahjälpare från Röda Korset bistår människor som skadats. Hittills har 96 personer fått hjälp. Nödhjälp kommer även att delas ut till drabbade familjer.

Svenska Röda Korset har sedan 1990-talet stött människors kamp mot fattigdom och naturkatastrofer i Nordkorea. Livsviktiga insatser för att säkerställa tillgång till rent vatten har varit en del av det långsiktiga biståndet. En annan har handlat om att se till att människor har både kunskap och resurser att kunna agera före, under och efter en katastrof.

– Fattigdom ökar människors utsatthet, säger Anneli Bergdahl, chef på katastrofenheten, Svenska Röda Korset. Särskilt i naturkatastrofer ser vi att det är just fattiga som drabbas värst och det vill vi förhindra genom att stödja insatser som bygger upp en beredskap. Det kan till exempel handla om att planera för en snabb och effektiv evakuering eller att ha filtar och annan nödhjälp i lättillgängliga lager, så att ingen tid förloras när hjälpen behövs.

Ett antal svenska delegater har tjänstgjort i Nordkorea och i början av hösten besöker Svenska Röda Korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström landet.

Källa: Röda Korset.