Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nordea Masters: Överlägsen seger för Alex Norén på blåsigt Bro Hof

Alex Norén med segerpokalen Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

På ett blåsigt Brohof gick den fjärde och sista avgörande rundan. Som väntat vann Alex Norén efter en stark start.

Idag söndag gick fjärde och sista rundan i tävlingen Nordea Masters. Alex Norén vann som väntat med bred marginal, även om han tappade något under dagens rejält blåsiga tävling. Men de flesta tappade i dagens tävling på grund av blåsten. Vinden var tillräckligt stark för att blåsa kepsen av domarna och blåsa omkull reklamskyltarna, som ändå bestod av rätt låga och stadiga metallställningar. Ibland lät det som om presstältet skulle blåsa omkull. Men det var inte kallt trots vinden. Solen värmde bra. Emellanåt var det riktigt varmt.

Redan igår kunde man förutse att Alex Norén skulle vinna. Då låg han dubbelt så bra till som den som låg tvåa, Bubba Watson, efter avslutad runda. Norén inledde dagens runda med att faktiskt utöka sitt försprång med ytterligare ett slag, men började sedan tappa. På bana 14 var han nere på ”bara” 15 under par, vilket även blev hans slutliga resultat. Att man tycker att 15 under par är dåligt visar hur bra det gått för honom. På bana 13 slog han ut bollen i bushen. Där han enligt reglerna skulle droppa bollen var det en sluttande asfalterad gångväg, inte så lämplig att droppa på. Så efter mycket om och men så fick han tillåtelse av domarna att istället droppa på gräset.

Alex Norén slår ur sandbunkern på bana 3 Foto: Tobias Dahlén / Photo Passion

Många av spelarna hade problem med bana 17. Även en dag med perfekt väder så kan den vara svår nog, med greenen på en liten ö i en stor damm. Det var på den greenen man kunde vinna en bil om man slog hole-in-one. Men det var det alltså ingen som gjorde. Trots många andras svårigheter så hade varken Norén eller hans motståndare ”Bubba” Watson några som helst svårigheter med den.

"Bubba" Watson Foto: Magnus Malm / pp-press

På presskonferensen sa Alex Norén att han kände sig avslappnad när han gick ut på första tee trots den starka vinden. Det var ju lika för alla. Han föredrar faktiskt motvind framför medvind. I motvind är det bara att ge allt du har. Medvind kan ställa till med större problem. Men på grund av vinden var det i alla fall stor skillnad på hans resultat igår och idag. Igår gick han runt på 63 slag, vilket var banrekord. Idag gick han på 77 slag. Vinden gjorde det inte bara fysiskt svårare utan ändrade också den mentala inställningen, sa han. I fint väder som igår så kunde han ställa in sig på att klara en bana på två slag. I stark blåst som idag fick han ställa in sig på att bara klara par och inte räkna räkna med att klara birdie eller eagle. Han medger att det här är den tuffaste bana han spelat i Sverige. Det är överhuvudtaget en tuff bana, oavsett väder, med mycket vatten och många utslagsgivande banor. Han slutade med att säga att han gärna vill vara med i den här tävlingen även nästa år trots att den infaller precis före US Open. För sin seger får han 250 000 euro. Sensationen Robert Karlsson vann amatörtävlingen. Han var totalt bara två slag sämre än proffs-Robert. Det var spelare från hela världen med i tävlingen och Sverige gjorde bra ifrån sig. Av de tre bästa var två svenskar. Tvåa var engelsmannen David Finch och trea svensken Niklas Lemke.

Tävlingen har direktsänts i 48 länder. Den har haft totalt 58 300 besökare.

Besökssiffror:

Torsdag: 7900

Fredag: 16 300

Lördag: 15 800

Söndag: 18 300

Text: Arnold Lundin & Joakim Holmberg