Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Interreligiös ceremoni med biskopen och 38 000 scouter

 

Biskop Antje Jackelén vid det kungliga bröllopet 2010 Foto: Wikimedia

När 38 000 scouter från 150 länder intar Rinkabyfältet utanför Kristianstad i veckan är Svenska kyrkan på plats och deltar på olika sätt. Bland annat medverkar biskop Antje Jackelén i en interreligiös ceremoni med alla scouter på lördag, den 30 juli. Därefter leder dessutom biskopen en avslutande gudstjänst för protestanterna.

På scoutlägret, som kallas World Scout Jamboree, är alla världsreligionerna representerade och Svenska kyrkan kommer att närvara i egenskap av protestantisk kyrka tillsammans Equmenia och Missionskyrkan.
– Det är självklart att Svenska kyrkan ska vara närvarande när många ungdomar samlas. Vi vet sedan tidigare att ungdomar upplever många känslor på läger, kärlek såväl som sorg. Därför det är viktigt att Svenska kyrkan är närvarande och kan bjuda in till samtal och gudstjänster, säger Nina Karemo på Lunds stift.

World Scout Jamboree pågår mellan den 27 juli och 7 augusti. I programmet för de protestantiska kyrkorna finns flera morgonmässor och en söndagsgudstjänst med nattvard. Dessutom håller biskop Antje ett seminarium om religionsdialog för scoutledare från olika religioner.

Källa: Svenska Kyrkan