Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

I bärtider – färska siffror om vitaminer i bär

Foto: Wikimedia.

Bär är för många sommar, sol och lata dagar – men de är också nyttiga. Livsmedelsverkets färska siffror visar att många bär ger en stor del av de vitaminer vi behöver. Jordgubbar ligger i topp när det gäller folat och svarta vinbär tar förstaplatsen när det handlar om vitamin C.

Livsmedelsverket uppdaterar hela tiden verkets livsmedelsdatabas med näringsvärden för olika typer av mat. Under 2010 analyserade Livsmedelsverket svenska jordgubbar, hallon, aronia, surkörsbär, sötkörsbär, blåbär, lingon, krusbär, svarta, röda och vita vinbär samt havtorn.

– Bär är nyttigare och mer betydelsefulla än man kanske tror. En portion jordgubbar på 125 gram innehåller till exempel det vi behöver per dag av vitamin C och en tredjedel av det vi behöver av folat. Det bästa blir så klart en blandad portion med olika bär, då får man i sig flera olika viktiga vitaminer, säger Veronica Öhrvik vid undersökningsavdelningen på Livsmedelsverket.

Vitamininnehåll varierar
Analyserna gjordes för att ta reda på hur mycket vitamin C, folat, vitamin K och karotenoider (provitamin A) bären innehåller. Innehållet av vitaminer varierar mycket mellan olika bärsorter men flera kunde klassas som goda källor av vitamin C eftersom de innehåller en tredjedel av den mängd vi behöver per dag.

– Bra matvanor är en av de viktigaste faktorerna för att må bra. Underskatta inte bären utan låt dem ingå i den dagliga ransonen av frukt och grönt. Ät gärna bär, några frukter och två rejäla portioner grönsaker per dag, säger Veronica Öhrvik.

Vitamin K i flera sorter
Även om fetthalten är låg i bär innehöll svarta vinbär, aronia, röda vinbär och havtorn betydande mängder av det fettlösliga vitaminet K. Flera av bären hade även höga halter av karotenoider, men halterna varierade stort mellan bären. Innehållet av betakaroten var till exempel 100 gånger högre i havtorn och aronia än i hallon och lingon.

Foto: Livsmedelsverket.

Figuren visar andelen av analyserade vitaminer – i procent av det rekommenderade dagliga intaget – som en portion, 125 gram, av respektive bär bidrar med för en vuxen kvinna. ´

Karotenoider med retinol- (vitamin A) aktivitet är omräknade till retinolekvivalenter och jämförda med rekommendationen för vitamin A.

För vitamin K finns inget rekommenderat dagligt intag i de nordiska näringsrekommendationerna, stället beräknades bidraget av vitamin K baserat på adekvat intag framtagit av amerikanska Institute of Medicine.

Källa: Livsmedelsverket.